Трите дружества в Българския енергиен холдинг (БЕХ) имат 3-месечен срок за плащане на глобата от ЕК от 77 млн. евро. Тези пари не идват от джоба на хората, заяви пред БНТ изпълнителният директор на холдинга Петьо Иванов.

ЕК наложи 77 млн. евро глоба на БЕХ за монопол

ЕК наложи 77 млн. евро глоба на БЕХ за монопол

Групата БЕХ не допускала конкуренти до газовата инфраструктура у нас

БЕХ ще плати глобата, наложена от ЕК за монополно положение. БЕХ е дружество-холдинг, то отчита приходи към бюджета, поясни Иванов как тази глоба няма окаже влияние върху бюджета на страната ни

Шефът на БЕХ опроверга думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че не е искана приватизация на "Булгартрансгаз". "В деловодството на парламента е цялата кореспонденция. Част от предложенията са там. Документи има, нека (Нинова) се запознае и тогава да коментира", препоръча Иванов.

Едно от дружествата - "Булгартрансгаз", е предприело действие за създаване на дъщерно дружество, каза Иванов. Считаме, че от страна на нашето дружество няма нарушение. Изкарали сме всичко на пазара. Ако има по-високо търсене по една ли друга причина - европейските регулации не предвиждат как това да бъде нарушено.

Три години преговаряли за намаляване глобата на 77 млн. евро от ЕК за БЕХ

Три години преговаряли за намаляване глобата на 77 млн. евро от ЕК за БЕХ

Готви се безконтролно източване на 2 млн. за "Турски поток" през наша територия

Запитан има ли нарушение на евроизискванията, той обясни, че от страна на комисията има нарушение, което българската страна не го приема. Санкцията на ЕК е за отказан достъп от БЕХ до газовата мрежа "Булгартрансгаз", до находището в Чирен и до инфраструктура в Румъния. Българската страна не може да бъде обвинена, че не осигурява достъп до ресурс в чужда страна, категоричен бе Иванов.

БЕХ не приема заключенията на ЕК - монопол не е имало

БЕХ не приема заключенията на ЕК - монопол не е имало

Евергийният холдинг вероятно ще обжалва

Този достъп е до правилата, които са приложими към момента. Винаги сме работили съгласно наличните правила, каза директорът на БЕХ. Първият път когато "Овергаз" се е обърнал към "Булгартрансгаз" за осигуряване на капацитет, от дружеството са предоставили достъп, каза Иванов.

По думите му конкуренцията се случва, когато има условия. Сега има осигурени условия за конкуренция, смята той.

Работи се с Гърция, Турция, Сърбия, каза Иванов. Той е оптимист, че газовия хъб "Балкан" ще бъде реализиран успешно.

Запитан дали очаква парите от глобата да се върнат в България, директорът на БЕХ отговори, че има силни надежди България да възстанови размера на глобата и да обърне решението в ЕС. Най-вероятно ще се обърнем към ЕС да разгледа делото по същество, каза той. 

Имаме консултанти, с които сме обсъдили възможността част от глобата да бъде намалена и върната на трите дружества, каза Петьо Иванов.

Иванов обясни, че са предлагали изваждане на "Булгаргаз" и на "Булгартрансгаз" от БЕХ, но това предложение не е било прието от европейските ни партньори. Искали сме да прехвърлим към други държавни ведомства "Булгаргаз", отговорено ни е, че той е важен за нашата национална сигурност. Не говорим за приватизация.

Пред Нова телевизия изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов обясни, че наложената от Европейската комисия глоба от 77 млн. евро е за периода 2010-2015 г.

Трите дружества имат 70-дневен срок за оспорване на решението на ЕК. "С правните ни консултанти ще се запознаем с него и най-вероятно то ще бъде обжалвано", уточни той.

Формата на собственост на "Булгартрансгаз" не е променена. Тя продължава да бъде 100% собственост на БЕХ. Това, което е променено към 2015 г., е начинът, по който се предоставя достъп до газопреносната мрежа", каза директорът на "Булгартрансгаз".

Запитан дали ако се обжалва, глобата би станала по-голяма, Малинов поясни, че няма такава опасност. Ще бъдат обжалвани твърдението за наличието на нарушение, периодът, в който ЕК твърди, че има нарушение, както и самият размер на глобата.

Малинов обясни, че Еврокомисията е можело да наложи глоба, която е до 10% от оборота за визирания период - сумата от 316 милиона евро е била действителна. В този смисъл по-малката санкция е вид успех.

"Глобата подлежи на плащане в 90-дневен срок от датата на получаване на решението. В случай, че има обжалване, може да бъде условно платена или да бъде предоставено финансово обезпечение до окончателното решаване на спора", допълни Владимир Малинов.