"Булгаргаз" ще възстанови на клиентите си пари със стара дата.". Това заяви пред bTV изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов, след като вчера бе обявено, че от "Газпром" намаляват цената на газта с над 40%.

Според него е справедливо клиентите също да възстановят средства на своите потребители. Това възстановяване обаче ще следва сложна процедура.

"Булгаргаз" ще предложи на КЕВР през април цена от 26,29 лв. за мегаватчас, което в сравнение със сегашните 44,04 лв. е намаление в размер на 40,3%, каза Павлов. 

Цената на руския природен газ пада с 40%
Обновена

Цената на руския природен газ пада с 40%

От "Газпром" днес са ни изпратили договора след преговорите заради антимонополното решение на ЕК

"За да можем да възстановим разликата в цените, която ще се получи за периода от 5 август 2019 г. до 31 март (2020 г.) трябва решение на КЕВР. "Булгаргаз" ще изготви съответните заявление със стара дата и ще ги внесе за одобрение от КЕВР. И след това Булгаргаз ще възстанови средства на своите над 200 клиенти", обясни Павлов.

По думите на директора на "Булгаргаз" за всеки отделен месец за периода между 5 август 2019 г. и 31 март тази година цената на газа ще бъде различна. "Има формула, която отразява курса на долара и петролните деривати", както и котировките на пазарите", обясни той. По думите му новият договор с "Газпром" е трябвало да бъде финализиран на 28 февруари, но е получен на Националния празник на България 3 март.

Това не е подарък, защото в съвременния свят на търговията никой не прави такива подаръци, а резултат от тежки преговори, започнали на 5 август 2019 г., категоричен е Павлов. 

Петкова: Цената на природния газ ще се определя всеки месец

Петкова: Цената на природния газ ще се определя всеки месец

Намалението щяло да се усети и от крайния потребител

България е предоговорила цените на газа по-късно в сравнение с други държави като Чехия, Унгария, Словакия, Литва, Латвия и Естония. Преди това не е имало основание за преговаряне с "Газпром" в края на 2018 г., обясни директорът на "Булгаргаз".

"Имахме добра цена и нямахме много аргументи да искаме намаление", каза Павлов. Промяната е станала през 2019 г., когато на пазара в региона се е появил много втечнен газ, което е свалило цените на синьото гориво.

Шах на руския цар върху газовата шахматна дъска

Шах на руския цар върху газовата шахматна дъска

Южният газов коридор слага край на руския газов монопол в Югоизточна Европа

Междувременно зам.-директор на руския Фонд за национална енергийна сигурност Алексей Гривач е заявил, че България купува много по-скъп газ от други страни и няма основание да иска намаление от "Газпром". 

Договорената цена за доставки на газ от Азербайджан в момента вече е по-висока в сравнение с тази от Русия, но вече има основание за предоговаряне, допълни Николай Павлов. 

Шах на руския цар върху газовата шахматна дъска - ІІ

Шах на руския цар върху газовата шахматна дъска - ІІ

Теодор Дечев продължава разсъжденията си по каспийският газопроводен гордиев възел