59 млн. лева ще върне "Булгаргаз" на "Топлофикация София".

Това става ясно от проект на споразумение, което съдържа изчислените суми за възстановяване по договорите за доставка на природен газ за периода 5 август 2019 г. - 31 март 2020 г.

От топлофикационното дружество съобщиха, че се очаква КЕВР да утвърди ретроактивна цена на топлинната и електрическата енергия за същия период, за да се направят съответните преизчисления. Те обясниха,че тъй като дружеството произвежда и електрическа енергия, част от посочената сума ще бъде възстановена на фонд "Сигурност на електроенергийната система.

Борисов очаква хубава карикатура от олигарсите, че връща на народа 1,5 млрд. лв
Обновена

Борисов очаква хубава карикатура от олигарсите, че връща на народа 1,5 млрд. лв

По думите му затова ги мразели

Съгласно промените в Закона за енергетиката в 30-дневен срок след получаване на сумата от "Булгаргаз", столичната "Топлофикация" ще преизчисли сметките на клиентите си.

За абонатите, които заплащат потреблението на топлинна енергия в имотите си по реален месечен отчет, ще бъде направено приспадане на дължимите суми с първата възможна фактура. Ако сумата е по-голяма, приспадането ще продължи до нейното изчерпване.

За клиентите, които заплащат прогнозно месечно потребление, ще бъде направено преизчисляване и възстановяване на сумите в годишната изравнителна сметка, която предстои те да получат до 15 юли.

Припомняме, на 21 април стана ясно, че започва проверка на "Топлофикация София" заради сигнали за високи сметки за март.

Ден по-късно от дружеството отрекоха да има завишаване на сметките.

Омбудсманът пък поиска да се преизчислят сметките.

Няма да има необосновано поскъпване на парното, уверява КЕВР

Няма да има необосновано поскъпване на парното, уверява КЕВР

Цената през новия отоплителен сезон щяла да бъде по-ниска