Ремонт на подстанция "Фестивална" започват от ЧЕЗ Разпределение България, съобщиха от електроразпределителното дружество. Това е един от най-големите проекти за 2018 г. на компанията. Стойността му е 4,5 млн. лв. и се очаква да приключи през 2019 г.

Подстанция "Фестивална" осигурява електрозахранването на 40 хил. потребители в кварталите Младост 1 и 2, Дружба 1 и 2, Гара Искър, Горубляне, Полигона, както и потребителите в района на 7-ми километър.

Според одобрения инвестиционен проект и полученото разрешение за строеж, в подстанцията ще бъдат реконструирани разпределителни уредби средно напрежение. Ще има демонтаж на съществуващи, доставка и монтаж на нови съоръжения и оборудване.

Проектът е един от най-сложните за реализация сред изпълняваните от дружеството. Предприети са всички възможни мерки за гарантиране на сигурността на електрозахранването на потребителите по време на ремонта и недопускане на смущения в електрозахранването. С цел минимизиране на риска от създаване на неудобства за клиентите, компанията е предвидила временна възлова станция, която ще изпълнява функциите на подстанцията, докато трае нейната реконструкция.

Очакванията са за многократно подобряване на качеството и сигурността на електрозахранването на голяма част от София. С тази реконструкция се осигурява възможност за присъединяване на нови клиенти в източните райони на столицата.