ЧЕЗ приключва първата част от подмяната на кабел 110 kV в столицата, съобщиха от компанията. При подмяната се полагане на 1000 метра нов кабел, който не съдържа мед и медни сплави през изключително сложно трасе в непроходим колектор. Има и частична реконструкция на подстанция. По време на втория етап ще бъдат подменени 1250 метра кабел в проходим колектор под земята и ще се извърши преустройство на втора подстанция.

Проектът е за 2,3 млн. лв. Неговата реализация ще повиши сигурността на електрозахранването на 29 квартала в 7-те столични района: Люлин, Надежда, Илинден, Красна поляна, Възраждане, Сердика и Връбница.

„Проектът е сложен и в реализирането му, освен огромен финансов ресурс, са вложени много усилия на служители на компанията, които денонощно работят и следят за успешното му изпълнение“, каза Петър Холаковски, Изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение България.

Подмяната на 2250 метра 110-киловолтов кабел в София започна в средата на август и ще приключи в края на октомври. Новият кабел не съдържа мед и не представлява интерес за крадците. С избора му ЧЕЗ разчита да сведе до минимум вероятността за евентуални прекъсвания на електрозахранването на значителна част от столицата.