Прибързано и внезапно е решението да се преговаря с Украйна да купи оборудването на АЕЦ "Белене". Това заяви пред БиТиВИ Еленко Божков, бивш заместник-министър на енергетиката. Не е обсъден начинът на плащане, поясни той. Според него трябва да искаме пари авансово. Относно решението на ВАС за сметките за парно Божков не се ангажира да прогнозира дали ще може да си искаме връщане на пари.

Богомил Николов от асоциация "Активни потребители" коментира становището на ВАС, че някои компоненти в сметката за парно са незаконни ,като обясни, че трябва да се намери устойчиво решение за сметките. Някои елементи са неизмерими, по думите му. Търсим проблема не там, където е, според Николов. За него проблем е несправедливото разпределение и небалансираното ползване. Държавата трябва да подпомогне хората в подмяната на топломерите с дистанционни, по мнението му.

Кремен Георгиев от Асоциацията на топлофикационните дружества каза, че разрешаването на проблема е такса сградна инсталация да се разпределя спрямо кубатурата на жилищата. Това сочат и европейските директиви.

Валентин Николов не вижда шанс за "Белене", а за седми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Валентин Николов не вижда шанс за "Белене", а за седми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Единственият шанс да заработи украинската АЕЦ в Хмелник била България