Преди всичко България трябва да плати руските реактори, предназначени за АЕЦ „Белене“.

В това е убеден вицепремиерът Томислав Дончев, според когото първо трябва да се плати, а след това да се мисли за съдбата на реакторите.

В студиото на „Тази събота” по бТВ той се мотивира, че лихвите по сумата, за която се произнесе международният арбитраж, са 10 млн. евро на месец.

Започнахме да уточняваме с Росатом колко дължим за "Белене"

Започнахме да уточняваме с Росатом колко дължим за "Белене"

Българската страна настоява за инспекция на място

Самите дружества в енергийния сектор обаче не могат да извадят парите, признава Дончев, като от думите му става ясно, че през следващите месеци ще трябва да се реши как държавата да им предостави 600 млн. евро, като един от вариантите е кредит.

Припомняме, вчера се разбра, че се е провела първата среща с руската страна, като акцентът е бил уточняване на дължимата от България сума - главница и лихви.

По думите на вицепремиера всеки последващ сценарий за употреба на реакторите трябва да има ясна икономическа логика, а конкретните действия на нашата страна трябва да дойдат след анализ.

Дончев е на мнение, че трябва задължително да се пробва вариант с приватизация на оборудването и площадката на АЕЦ „Белене”, като там се появи изцяло частен проект. Без да влиза в конкретика, вицепремиерът посочи, че вече има 2 или 3 потенциални инвеститора.