Държавата реагира сравнително бързо, но компенсацията не е достатъчна. Все пак е по-добре от нищо. Това коментира пред БНР Константин Стаменов, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Според него до компенсацията трябва да имат достъп около 630 000 фирми.

Държава, работодатели и синдикати с някакъв напредък за цената на тока

Държава, работодатели и синдикати с някакъв напредък за цената на тока

За първи път има някакъв напредък

Той обясни, че няма гаранция дали през ноември ще са полезни тези 110 лева. "Нас ни притеснява технологията на изплащане заради недобросъвестни участници на пазара и може да се получат изкривявания. Механизмът за изплащане на тези 110 лева трябва да е максимално бързо работещ. Може да бъдат измислени фирми, които не съществуват или са със скрити собственици, които ще изчезнат, след като получат помощта", каза Стаменов.

По думите му 110 лева за 1 мегаватчас ще е компенсацията, която ще получат за месеците октомври и ноември небитовите потребители заради високите цени на електроенергията на свободния пазар.

Синдикати и бизнес: Добри намерения за цената на тока много, но конкретни решения - не

Синдикати и бизнес: Добри намерения за цената на тока много, но конкретни решения - не

Настояват за незабавни и несимволични компенсации

По думите на Стаменов КЕВР ще направи всичко възможно да тушира поскъпването за населението.

"В момента парите, които се изкарват в икономиката, се изсмукват в енергетиката. За щастие, това се случва в рамките на България. Има механизми и без наличие на парламент да се предприемат мерки и да бъде възстановен балансът, за да се омекоти удара, който ще дойде при битовите потребители", каза Стаменов.

Той обясни, че за последните 20 години при масовите субсидии към възобновяемите източници има почти нулеви инвестиции към т.нар. базови мощности - газова или ядрена централа. По думите му, ако се строи каквато и да е мощност, тя трябва да се строи на пазарен принцип без никакви субсидии.