Рядко срещата колаборация между работодателските организации и синдикатите изкара на протест около 1000 работници и собственици на фирми. Причината - рекордно високите цени на електроенергията за бизнеса, които днес преминаха котата от 482 лева. Протестът затвори за около 2 часа бул. "Цар Освободител" и "Дондуков".

Припомняме, че в понеделник протестиращите синдикални лидери и предприемачи проведоха среща с президента Румен Радев, премиера Стефан Янев и шефовете на енергийните предприятия в резиденция "Боян"а, където основна тема бе невиждания до момента скок в цената на тока. Конкретни решения обаче не последваха, заради което се организира и днешния протест.

Недоволните настояват 75% от свръхпечалбите на енергийните дружества, натрупани заради високите ценови нива, да бъдат връщани обратно към небитовите потребители. Не е ясно дали тази идея ще бъде приета от държавата, като президента Румен Радев дори я определи като "брутална намеса в пазара".

"Тук сме, за да помогнем да правителството да събере кураж за по-радикални и бързи мерки. Защото днес цената на електроенергията е рекордна - 482 лева, а прогнозната цена е 120 лева. За септември хората вече получиха двойни сметки, а за текущия октомври ще са три пъти по-големи. Става дума за 600 000 потребители на свободния пазар", каза председателят на АИКБ Васил Велев.

По думите му искането на протестиращите да получат компенсация в размер на 75% от разликата между прогнозната и пазарната цена не противоречи на правилата на Европейския съюз, като държавата ни не рискува да бъде наказана заради непозволена помощ.

"Правителството обмисля някакви мерки, но те не са достатъчни", каза председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

И синдикати, и работодатели повториха отново - протестът им не бил политически, а просто желаят справедливост и възможност да работят, независимо кой е на власт.

В крайна сметка лидерите на протеста бяха приети на среща в министерския съвет, където проведоха разговор с ресорния министър на икономиката, както и с шефовете на БЕХ и КЕВР.

"За първи път имаме някакъв реален напредък", резюмира срещата с властта председателят на КНСБ Пламен Димитров.

От АИКБ призовават служители на болници, театри, училища да протестират с тях

От АИКБ призовават служители на болници, театри, училища да протестират с тях

Компенсациите за цената на тока да е от свръхпечалбата на държавните дружества

"Съгласихме се, че най-справедливият начин за компенсиране на надвзетите суми е тяхното възстановяване, т.е. финансови компенсации", посочи Васил Велев. Т.е. държавата е съгласна да компенсира бизнеса като върне обратно определен процент от свръхпечалбата. Не е ясно обаче дали този дял ще бъде 75%, както искат синдикати и работодатели, както и за колко време ще важат тези компенсации, които по същността си са временна мярка.

"В по-дългосрочен план обсъждаме намаляване на цената чрез таксата "Задължение към обществото", която плаща бизнеса. Тя в момента е около 6-7 лева, а може да стане отрицателна, например минус 200 лева", допълни Пламен Димитров.

Основното искане на протестиращите - новите компенсаторни мерки да влязат в сила преди да излязат сметките за ток за октомври, т.е. най-късно в началото на следващия месец.

Преди заседанието на Министерски съвет в сряда, където мерките за намаляване на цената трябва да бъдат гласувани, ще се проведе още една експертна среща, която да доуточни конкретната форма на предложенията. Но същевременно и синдикати, и работодатели са категорични - ако проблемът не бъде решен, протестите ще продължат.

След вчерашната кръгла маса, организирана под патронажа на президента Румен Радев, не бяха постигнати никакви конкретни резултати, за което признаха и на самата пресконференция по-късно през деня от организациите.

Синдикати и бизнес: Добри намерения за цената на тока много, но конкретни решения - не

Синдикати и бизнес: Добри намерения за цената на тока много, но конкретни решения - не

Настояват за незабавни и несимволични компенсации