Над 600 000 небитови потребители в България, които закупуват електроенергията на свободния пазар, са подложени на ценови шок. Това са не само промишлените предприятия, но и болници, училища, детски ясли и градини, ВиК дружества, театри, музеи и други културни институции, държавни и общински ведомства и предприятия и други потребители, пише в становище на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Членове на Асоциацията ще заявят исканията си, едно от които е равнопоставеност на фирми и организации, по време на Национален протест на 19 октомври 2021 г. от 12 часа пред Министерския съвет

КРИБ поиска преки двустранни договори за ток с АЕЦ и НЕК

КРИБ поиска преки двустранни договори за ток с АЕЦ и НЕК

Обсъдено е да се даде възможност за такива договори до 2022 г.

Те предлагат да има компенсация на свръхразхода за всеки небитов стопански потребител на електроенергия, с което цената на електроенергията за индустрията поне да се доближи до тази на регулирания пазар. Парите да се вземат от свръхпечалбата на производителите на електрическа енергия, собственост на държавата чрез авансово изплатен дивидент. Свръхпечалбата е платена е от всички небитови потребители и вече е налична в банковите сметки на АЕЦ "Козлодуй", НЕК и енергийните дружества, уверяват от АИКБ.

Потребителите на електроенергия, закупена на свободния пазар, не могат да издържат на сегашното ниво на цената й. В държавата с най-скромни възможности в Европейския съюз често се плаща най-скъпия ток и цената е вече непосилна.

Заради рекордите на цените на тока българските работодатели, изправени пред риск от масови фалити, подготвят протестни действия, пишат от АИКБ.

Стефан Янев се срещна с индустриалци, ще се работи за адекватна цена на тока

Стефан Янев се срещна с индустриалци, ще се работи за адекватна цена на тока

Предстоят още срещи за цената на тока

Те припомнят, че от медиите са научили, че правителството се среща само с една организация и огласеното след срещата намерение да се предложи сключването на двустранни договори за обезпечаване на една малка група предприятия с ток на ниска цена. Подобно действие противоречи на европейското и на националното законодателство, представлява недопустимо нарушаване на правилата на свободна конкуренция, тъй като фаворизира и поставя в привилегировано положение няколко фирми.

ОТ АИКБ предупреждават, че подобно решение е незаконно - Законът за енергетиката забранява извънборсовото сключване на двустранни сделки. Те настояват преговори да се водят с всички национално представителни организации на работодателите, а не само с една.

Потребителите на електроенергия, закупена на свободния пазар, не могат да издържат на сегашното ниво на цената й. В държавата с най-скромни възможности в Европейския съюз често се плаща най-скъпата електроенергия и цената е вече непосилна, обобщават от АИКБ.

Цената на тока, а не на газа тревожи бизнеса

Цената на тока, а не на газа тревожи бизнеса

Очаква се сериозен инфлационен натиск през следващите месеци

Те изтъкват, че изпълнителната власт наблюдава 3 пъти по-скъпата цена на електроенергията от прогнозата на КЕВР с равнодушие.

От АИКБ апелират потребителите на ток на свободния пазар, ръководители на общински предприятия, болници, училища, детски ясли и градини, ВиК дружества, театри, музеи и други културни институции, работници, специалисти и мениджъри на големи, средни, малки и микропредприятия за участие в протеста.

Изразяват следните искания:

  • Да спре бездействието на изпълнителната власт по отношение на цената на електроенергията на "свободния" пазар!
  • Незабавно компенсиране на ВСИЧКИ потребители, които получават електрическа енергия от "свободния пазар"!
  • Ангажиране на компетентни експерти в отговорните институции, които да предложат и реализират допълнителни мерки за ограничаване щетите за българската икономика от скока на цените на тока и другите енергоносители.

Припомняме, според бившия енергиен министър от ГЕРБ Делян Добрев има сериозни съмнения за ефективността при управлението на ТЕЦ "Марица Изток 2", а работодателите дадоха ТЕЦ "Марица изток 2" и БЕХ на главния прокурор Иван Гешев, защото те смятат, че двете държавни дружества умишлено поддържат ликвидността на енергийната система ниска, с което се уврежда интересът на държавата и нейното дружество ТЕЦ "Марица изток 2".

По-рано през деня ДАНС влезе в ТЕЦ "Марица Изток 2"