Работна група, сформирана от представители на Министерство на финансите, Министерство на енергетиката, Българска минно-геоложка камара и КРИБ, до петък ще решават за 150 големи енергоемки предприятия да имат възможността да сключват двустранни договори направо с АЕЦ и НЕК, без да преминават през борсата. Затова съобщи в Министерски съвет председателят на КРИБ Кирил Домусчиев след среща с министри от кабинета. В разговорите е обсъждано да се даде възможност за такива договори до 2022 г., както било във Франция, Гърция, Германия.

По време на срещата коментирахме насоките по регламент 943 на ЕС и механизмите, които той ни дава, така че в рамките на служебния кабинет да предприемем резонни мерки да подпомогнат бизнеса без законодателни промени. Обединихме се в рамките на следващата седмица работна групи от трите министерства, заедно с екипите на работодателските организации да изработим текстове, свързани с промяна на цените, поясни и министърът на икономиката Даниела Везиева.

Променят правилата на борсовия пазар след шоковото поскъпване на тока

Променят правилата на борсовия пазар след шоковото поскъпване на тока

Предвижда се премахване на "застраховка-гаранция"

Домусчиев поясни, че българската индустрия се сблъсква с цените на електроенергията и природния газ. Получаваме всеки ден многобройни обаждания, затваряме мощности, не можем да си изпълним договорите, оплака се той и добави, че са направени "куп предложения за излизане от кризата и частично решаване на проблема в страната". Факт е, че цените са най-високите в Европа, особено за електроинтензивната индустрия цените са убийствени спрямо САЩ и останалите европейски държави, добави Кирил Домусчиев.

Той уточни, че КРИБ предлага хибриден модел да се помогне на българската индустрия и даде за пример, че по предложение на работодателските организации правителството е обявило, че ще отпусне 30 лв. помощ на мегават към всички стопански потребители, което за тях "не е достатъчно и не решава проблема на големите предприятия". В тази връзка: Настояваме в регламента 934 да се пристъпи към подписване на двустранни договори с АЕЦ и НЕК за групата на енергоинтензивната индустрия, каза Домусчиев, като добави, че насоките на ЕК за подпомагане в енергийната криза потвърждават тази възможност.

Той постави срок - това да се случи до края на следващата седмица - петък, "защото не може да се чака повече", а в понеделник да действа възможността за двустранни договори.

Даниела Везиева съобщи още, че започва работа по Закона за климата и наредба, която ще даде възможност да се направят компенсации точно на енергоинтензивните предприятия - за въглеродните емисии. Също работна група ще изготви изменения на закона и след ситуиране на НС това да е сред първите решения.

Заради цените на тока и кислородът за болниците може да спре, предупреждава КРИБ

Заради цените на тока и кислородът за болниците може да спре, предупреждава КРИБ

Липсва дългосрочно предлагане и продължава износът от порядъка на 1200 MW

"Пирамидата у нас е обърната наобратно, индустрията ни трябва да има възможност да подписва двустранни договори за по-дълъг период. При нас е много сбъркан моделът, като има регулиран пазар за гражданите, да има и форма на двустранни договори", поиска още веднъж Кирил Домусичев.

След това председателят на КРИБ съобщи, че се отказва да протестите на 19 октомври, като ще се препоръча и на колегите от другите организации да се изчака с протестите да се види какво ще се случи. В заключение Домусчиев заяви: Не мога да чакам Васил Велев (АИКБ) да решава вместо мен.

АИКБ иска подпомагане на бизнеса заради цената на тока

АИКБ иска подпомагане на бизнеса заради цената на тока

Необходимият за това ресурс ще е в размер на 840 млн. лева

В тази връзка министърът на финансите Валери Белчев поясни, че е взето предвид искането на АИКБ и е започната работа по разработване на схема за помощта да стигне до индустриалците.

"Вчера получихме нови насоки от комисията, които развързват ръцете за нови мерки, поехме ангажимент в рамките на седмица да направим предложение за постигане на добро решение за индустрията, хората и държавата", каза Белчев.