Цените на тока на пазар "ден-напред" за утре, 7 октомври 2021 г., достигнаха пореден абсолютен ценови рекорд, пишат от КРИБ.

Те дават пример, че средноаритметична цена от 361,26 лв./MWh и среднопретеглена цена от 367,25 лв./MWh в осем от часовете цените надвишават 500 лв./MWh. Всичко това при продължаваща липса на дългосрочно предлагане и износ от порядъка на 1200 MW, недоумяват от работодателската организация.

КЕВР намалява с до 30 лева на мегаватчас тока за малките фирми

КЕВР намалява с до 30 лева на мегаватчас тока за малките фирми

41% от фирмите или около 256 000 потребители не купуват от борсата, а от доставчик на последна инстанция

При тези ценови равнища не става дума за конкурентоспособност на индустрията, нито за оцеляване на производствените предприятия. Самото функциониране на стопанството и държавата е застрашено, се казва в позицията им.

Редица предприятия, значими работодатели и данъкоплатци, обмислят преустановяване на дейността си. Сред тях са и основни доставчици на медицински кислород за болниците. Всичко това се случва в разгара на четвъртата вълна на COVID. Водоснабдителните предприятия са изправени пред фалити - цената, на която закупуват електроенергията си е почти 5 пъти над планираната в бизнес-плановете им. Междуфирмената задлъжнялост нараства.

Цената на топлинните въглища в Европа счупи рекорда

Цената на топлинните въглища в Европа счупи рекорда

Надхвърли 300 долара за тон

От КРИБ прогнозират, че предстоят сътресения. Фючърсите (на електроенергия - б.р.) за ноември за Унгария са от порядъка на 350 EUR/MWh, а за Германия - 332 EUR/MWh. Декемврийските фючърси за Гърция и Германия са на стойност от 350 EUR/MWh. При тези условия можем да очакваме цени у нас в зимните месеци от порядъка на 600 - 700 лв./MWh.

Искането им е за спешни мерки, които гарантират функционирането на икономиката и да се ограничи инфлацията която е резултат от увеличените цени на тока.

ДАНС влезе в офисите на голям производител на ток

ДАНС влезе в офисите на голям производител на ток

Акцията вероятно е свързана с поскъпването на електроенергията