Парламентарната комисия по енергетика прие на първо четене промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти. С 10 гласа "за" и нито един "против". Предложението е на ГЕРБ и ДПС и във връзка със спешните поправки в Закона за прилагане на изключението за руския петрол. То предвижда Държавният резерв да поеме управлението на базите на "Лукойл Нефтохим" за съхранение на горива.

В проекта е заложено също търговците на горива да имат правото да държат до 70% от задължителните 100-дневни запаси от нефт и нефтопродукти в чужбина, на територията на държава от Европейския съюз, и само 30% - на територията на България. До момента те са длъжни да съхраняват изцяло запасите си само у нас. Според сега действащата нормативна база, ако сега собственик на акцизен склад откаже на търговец на горива да съхранява горивата му, глобата е символична - от 500 до 2000 лева. Комисията прие предложението на ГЕРБ и на ДПС глобата бъде увеличена драстично - от 1 до 2 милиона лева при първо нарушение, а при повторно да стига до 5 милиона лева и да се отнема лицензът на нарушителя.

Енергийна комисия преодоля ветото с лекота, но ще редактира

Енергийна комисия преодоля ветото с лекота, но ще редактира

С 11 гласа "за" и 3 "против", без "въздържали се"

Над 90% от лицензираните акцизни данъчни складове на територията на България са собственост на "Лукойл".

Приетите на заседанието промени трябва да се гледат на първо четене в пленарна зала в петък. Проектът бе внесен в деловодството на парламента от председателя на комисията - Делян Добрев от ГЕРБ, и единия от зам.-председателите - Йордан Цонев от ДПС. Предложените изменения дават възможност за складиране на запаси и в други държави членки на ЕС, като в законопроекта е посочено, че "това право се прилага до 50 на сто от индивидуално определените нива за съответните категории нефт и нефтопродукти".

Делян Добрев: Ако не дойдат за ветото, значи ПП/ДБ искат да опростят 36 млн. на Лукойл

Делян Добрев: Ако не дойдат за ветото, значи ПП/ДБ искат да опростят 36 млн. на Лукойл

Комисията по енергетика обсъди казуса с рафинерията и новите мощности за АЕЦ "Козлодуй"