Асен Василев източи 3,5 млрд. от енергетиката през последните 2 г. за дупките в бюджета. Печалбите на енергийните дружества се разпределиха като дивиденти към бюджета. Това заяви пред БиТиВи депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Той посочи, че 7-и блок на АЕЦ Козлодуй би трябвало да е готов през 2035, а две години по-късно да бъде завършен и осми. По думите му в момента върви процес по избор на строител. Участвали са пет фирми. Две китайски и две американски, които не отговарят на всички изисквания и корейската Хюндай, с която ще стартират преговори. Според Добрев строежа на новите мощности ще струва около 14 млрд. долара.

Депутатът подхвана и темата "Лукойл". Той изтъкна, че преди войната фирмата е купувала 15 млн. барела руски петрол, а след това е купувала по 45 млн. барела. Народният представител изтъкна, че от 1 януари 2024 рафинерията в Бургас работи с неруски петрол. Цените са същите, горивата не поскъпнаха, рафинерията си работи. Руските опорки на Денков и Василев се оказаха просто руски опорки. Режима на Путин обаче получи милиарди от България, поясни Добрев.

Народният представител подчерта, че премиера Николай Денков е обикалял с оставка в джоба и е заплашвал да я подаде, ако падне дерогацията. Според Добрев дерогацията е изкарала една година повече, от колкото е било необходимо.

Делян Добрев заяви, че е получил сигнал, че министърът на финансите Асен Василев се е возил в личния автомобил на Александър Величков и двамата са посетили централата на "Лукойл". По думите му по време на изслушването в НС Величков не е отрекъл това да се е случило.

За Добрев е озадачаващо че Кирил Петков и Асен Василев продават Лукойл. В качеството на какви го правят, запита той. Те я предлагат без да са собственици на рафинерията, добави депутатът.

Добрев не пожела да коментира ротацията, защото личното му мнение щяло нажежи обстановката в некоалицията.

Държавата си чака парите от "Лукойл"

Държавата си чака парите от "Лукойл"

Ако това не стане, НАП се заема със събирането на вноската