Премиерът на България, акад. Николай Денков, прие участие в 18-ия стратегически форум в словенския град Блед, където представи предложения за сътрудничество с корейската икономика. Основният акцент в поканата му бе върху инвестиции в трите въглищни региона в страната, а именно Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Премиерът подчерта значимостта на тези региони, които са най-силно засегнати от енергийния преход и затварянето на въглищните централи и мини. Той посочи, че тези райони разполагат с добра инфраструктура и са близо до столицата София. Денков изрази желание за привличане на нови инвестиции и създаване на нови работни места, които да компенсират загубите от затварянето на въглищните индустрии.

На форума той се срещна с министъра на външните работи на Република Корея, Парк Джин. Те са обсъдили възможностите за сътрудничество в различни сфери, включително производството на батерии за съхранение на електрическа енергия, сглобяване на електромобили, високотехнологични хидроенергийни системи и селско стопанство.

Освен това, Премиерът Денков представи възможностите за съвместна работа с института INSAIT в сферата на изкуствения интелект. Министърът на външните работи на Корея бе впечатлен от конкретните идеи на България и обеща съдействие за тяхното придвижване напред.

Денков също така подкрепи кандидатурата на корейския град Бусан за домакинство на световното Експо 2030 и вече се очаква служебното правителство да потвърди тази подкрепа.

ООН похвали България за подкрепата за украинските бежанци

ООН похвали България за подкрепата за украинските бежанци

Премиерът разговаря с представителя на ВКБООН у нас