Критиките на руския президент Владимир Путин към страната ни за отказа да строим "Южен поток" отекнаха в парламента.

Путин остро нападна България, Европа не трябвало да е като нас

Путин остро нападна България, Европа не трябвало да е като нас

България проявила слабост и неспособност да защити националните си интереси

Депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев отказа да коментира думите му. Знаете при какви обстоятелства проектът беше спрян, заяви в кулоарите той. Добрев, който е бивш енергиен министър, поясни, че сме получили критики по начина, по който проектът се е структурирал при кабинета Орешарски. Пак тогава е имало проблеми с комуникацията с ЕК.

Не е имало външен натиск, според депутата от ГЕРБ.

ГЕРБ спряха "Южен поток", веднага отговориха депутатите от БСП.
Драгомир Стойнев посочи, че сме имали готовност да реализираме проекта. Тръбите са били на пристанищата във Варна и Бургас. Нека не забравяме, че госпожа Бъчварова (бившият вицепремиер Румяна Бъчварова - б.р.) се хвалеше, че ГЕРБ е партия, която е спряла три руски проекта, изтъкна червеният депутат.

По мнението му спирането на проекта е заради процесите в Европа по онова време, както и заради ситуацията в Украйна. Този проект е необходим, смята още Стойнев.

България трябва да има сигурност на доставките, подчерта още той. Този проект обаче вече не може да се реализира. По мнението на червения депутат трябва да имаме директен достъп до природен газ. Върху страната ни не е имало натиск, стана ясно и от неговия коментар.

Критиките на ЕК били към три правителства, не само към Орешарски.