На среща между ръководството на НАП и представителите на петролната и газова асоциация, която се проведе днес, бяха обсъдени въпроси за две групи изисквания, които законодателството предявява към търговците на горива.

Едното от тях е, че до края на месец юни всеки един обект за търговия с горива трябва да направи промени в така наречената система електронна система с фискална памет, която използва и която комбинира три източника на информация.
Това са резервоарите и техните нивомерни системи, бензиноколонките и фискалните апарати и фискалните системи, които отчитат приходите в бензиностанциите. Търговците на горива до края на юни трябва да модернизират тези системи и така да се намалят възможностите за злоупотреби.

Борисов показва движението на горивата от танкера до бензиностанцията

Борисов показва движението на горивата от танкера до бензиностанцията

За да спрат тия басни, които се говорят

Втората група промени е свързана с изискването до края на март върху всяка една касова бележка, издадена от бензиностанция, да се отпечатва допълнителна информация за данъка върху добавената стойност, акциза за литър гориво, покупната или доставната цена на горивото и цената на която то е продадено.

От НАП подчертаха, че тази втора група промени не изискват повторно сертифициране на счетоводните системи през института по метрология. Новата информация, която ще се подава, обаче няма да дава данни за печалбата на търговците на горива, защото тя няма да отразява разходите за персонал, за транспорт и други подобни.

Ревизоро: Откриха над 5 млн. лева, укрити при продажба на горива

Ревизоро: Откриха над 5 млн. лева, укрити при продажба на горива

Контрабандата се овладява, смята депутатът