България е осигурила диверсификацията на доставките на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". Това заяви министърът на енергетиката Румен Радев по време на парламентарен контрол в Народното събрание. Радев отговори на въпрос на депутата от БСП Драгомир Стойнев относно възможността за възникване на проблеми с доставките на ядрено гориво.

"Към момента АЕЦ "Козлодуй" има съгласуван с агенция по доставки към Евратом, действащ до 31.12.2025 година договор за доставка на свежо ядрено гориво. Съгласно този договор Блок 5 е подсигурен с ядрено гориво до пролетта на 2024 година, а Блок 6 до есента на 2034 година. В настоящия договор има клауза, която дава възможност да се осигурят две опционни доставки на гориво тип TBCA за Блок 5 в периода 2024 - 2025 година, при условие, че същите бъдат одобрени от Агенцията по доставките към Евратом", обясни министърът.

Радев добави, че страната е подписала договор с "Уестингхаус", който предвижда първите касети с ядрено гориво да бъдат доставени през април 2024 година. Първото зареждане е предвидено за месец май същата година. Страната ни е сключила също договор с "Фраматом" за Блок 6 на АЕЦ "Козлодуй". Договорът е подписан с хоризонт 2025 - 2034 година. По думите на министъра с тези два договора България е направила нужните стъпки за диверсификация на доставките на ядрено гориво чрез независими конкурентни канала за снабдяване на атомната електроцентрала с гориво.

Кабинетът одобри нов застрахователен договор за АЕЦ "Козлодуй"

Кабинетът одобри нов застрахователен договор за АЕЦ "Козлодуй"

Той ще бъде сключен с Гражданско дружество "Български национален застрахователен ядрен пул" за срок от една година