Европейската банка за възстановяване и развитие ще направи обстоен анализ на всички съществуващи технологии за съхранение на енергия и ще определи най-подходящите за България.

За това се споразумяха министърът на енергетиката Росен Хистов и първият вицепрезидент на ЕБВР Юрген Ригтеринк. Ключовото за Националния план за възстановяване и устойчивост е подкрепата на нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници, както и второ споразумение за съхранение на електроенергия и за национална инфраструктура за съхранение на електрическа енергия от ВЕИ (RESTORE).

След анализа ЕБВР ще организира търгове за две системи, които да бъдат доставени с цялостно проектиране, оборудване, изграждане и пускане в експлоатация.

Капацитетът на ЕБВР ще се използва в пълна степен, а широкият обхват на заданията гарантира максимална защита на публичния интерес, смята министър Христов.

По време на срещата са обсъдени и други възможности за сътрудничество и са набелязани конкретни инициативи.

В разговорите участваха още: заместник-министрите на енергетиката Ива Петрова и Еленко Божков, както и Карина Караиванова - представител на България в Съвета на директорите на банката, Марк Дейвис - Регионален директор за Румъния и България, Анка Йонеску - Директор за България, Крис Басински - главен икономист и Светлин Писленски - заместник-директор.