Миналата вечер бе подписан договор между „Булгаргаз“ и „Овергаз“ и вече се работи за уточняване на обемите, които трябва да се възложат на „Булгатрансгаз“. Заявката на Овергаз е дошла час по-рано.

Това заяви изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен на брифинг в Министерски съвет след среща с премиера Борисов във връзка с появилата се информация, че „Газпром експорт” не предвижда доставки за „Овергаз” от 1 януари 2016 г.

Костваше доста нерви, но всичко приключи добре, изтъкна Коен.

Няма да оставим България без руското синьо гориво, обяви Москва

Няма да оставим България без руското синьо гориво, обяви Москва

Доставките на руски природен газ за България продължават безпроблемно по линия на държавната ни компания „Булгаргаз”

Жаклен Коен заяви, че от 0.00 часа ще бъдат изпълнени увеличените заявки на „Булгаргаз“.

Смея да твърдя, че държавата направи нещата на границата на невъзможното, включително проведохме много интензивни разговори с „Газпром експорт” и там получихме пълното уверение, че няма да има никакъв проблем по отношение на увеличените заявки подаден газ, тъй като сега „Булгаргаз“ трябва да увеличи обемите, които заявява.
Тази договореност я бяхме постигнати още преди обяд, предвид развитието на събитията се опитвахме да изпреварим нещата. В момента се подават заявки и от 0.00 часа ще бъдат изпълнени увеличените заявки на „Булгаргаз“, увери Жаклен Коен.

Към този момент можем да гарантираме на българските граждани, че вече през системата на „Булгартрангаз“, който е доставчик към „Булгаргаз“ ще продължим да им доставяме газ на цените, които са договорени с тях, заяви от своя страна премиерът Борисов.

Битовите абонати на газ не са застрашени, успокоиха от Овергаз

Битовите абонати на газ не са застрашени, успокоиха от Овергаз

И до момента от „Газпром Експорт” не са изпратили официално известие

Той подчерта, че ако не са били направили всичко това от вчера насам, в 12 часа подаването на газ към потребителите на Овергаз“ щяло да спре.

Припомняме, по-рано от Овергаз заявиха, че и до момента от „Газпром Експорт” не са изпратили официално известие, че предстои спиране на синьото гориво за българската компания.

С уговорката, че не му се говори за сценарии и конспирации, Борисов все пак коментира – „самите вие преценете дали няколко часа преди хиляди домакинства и предприятия да останат без газ трябва да ни се изпрати това писмо. Оставям вие да коментира дали е нормално и коректно на 31 декември в 18.30 вечерта всички да сме тук и „Булгаргаз“ да пишат договори и дали е случайно”.

Борисов увери, че държавата ни няма проблем с руската страна. „Те си подават ритмично и ни отговориха, че и повече количества газ могат да доставят. Упълномощил съм Георги Гегов (шефът на Булгартрансгаз, б.р.) да говори с тях и ако може да постигнем на високо ниво, докато всички тези неразбории с доставчика станат ясни, да спестим тези 10% отгоре върху цената”. Истински се надяваме на коректност от страна на „Овергаз", изтъкна още премиерът.

В профила си във "Фейсбук" Борисов заяви, че очаква в следващите десет дни да бъде намерено дългосрочно решение.