Американски, български и украински експерти извършиха на място техническа оценка на избрано оборудване за атомни реактори от типа ВВЕР/В-466, което се съхранява от години в Белене. В инспекцията на ядреното оборудване за АЕЦ "Белене" участва технически екип на САЩ по искане на правителствата на България и Украйна, съобщиха от посолството на Съединените щати у нас.

Припомняме, че Киев иска да купи залежалото оборудване в Белене от страната ни.

Съвместната инспекция е извършена от 13 до 16 май с цел да се направи оценка от трета страна за състоянието и мерките за консервация, използвани за поддръжка на оборудването.

Американският правителствен екип е пристигнал на 10 май в София за предварителни срещи с български правителствени служители. В него са участвали технически експерти от Държавния департамент и Министерството на енергетиката на САЩ, както и от националните лаборатории в Оук Ридж и в Аргон.

България е готова да помага за възстановяването на енергийната система на Украйна

България е готова да помага за възстановяването на енергийната система на Украйна

Сделката за доставката на оборудването за АЕЦ "Белене" ще бъде финализирана в идните месеци

В инспекцията са се включили представители на правителството на страната ни, Националната електрическа компания (НЕК) и техническа делегация от националната компания за производство на ядрена енергия на Украйна "Енергоатом".

От посолство изтъкват, че правителството на САЩ високо цени отличната подкрепа, оказана от правителството на България, Министерството на енергетиката на България, Българския енергиен холдинг и НЕК по време на посещението на американския екип.

"Съединените щати, България и Украйна се радват на дълбоко приятелство, което се корени в споделения ни ангажимент към демокрацията, просперитета и сигурността. И трите страни споделят убеждението, че ядрената енергия е важен източник на надеждна и чиста енергия, необходима за постигане на съответните им цели по отношение на климата и енергийната сигурност", заявяват още от посолството на САЩ в София.