България и Министерството на енергетиката в частност са готови да помогнат на Украйна при възстановяването на електроенергийната й система, пострадала от военните действия в страната. Това заяви служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, съобщават от МЕ.

Той проведе видеоконферентен разговор по темата с украинския си колега Герман Галушченко. Малинов отбеляза, че навременни и целенасочени усилия в този процес са от особена важност с оглед успешната подготовка на украинската страна за зимния сезон.

По думите му чрез посолството на Украйна в България нашата страна вече е получила списък с необходимото оборудване. Министър Владимиров уточни, че се очаква в най-кратки срокове той да бъде приоритизиран,

Енергийните министри на България и Украйна обсъдиха също ускоряването на процеса по доставка на оборудването за АЕЦ "Белене" на Киев. Според Малинов има добри изгледи сделката да бъде финализирана в идните месеци.

Той и Галушченко дискутираха и перспективите след спирането на транзита на руски природен газ през Украйна от началото на следващата година. Малинов посочи, че "Булгаргаз" може да осъществява доставки на втечнен природен газ през терминалите в Гърция и Турция. Той предложи на своя украински колега създаването на съвместна работна група, която да координира този процес.

По думите на министър Малинов в ЕС е налице реална солидарност за това, че е необходимо да се запазят в добро състояние както активите за транспорт на природен газ, така и тези за съхранение. Това е ключово за сигурността на енергийната система, подчерта той.

България ще съдейства за възстановяването на украинската енергийна инфраструктура

България ще съдейства за възстановяването на украинската енергийна инфраструктура

Служебният министър на енергетиката обеща на украинския посланик и бърза продажба на оборудването на АЕЦ "Белене"