България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това е от взаимен интерес, заяви служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на среща с украинския посланик у нас Н. Пр. Олеся Илашчук.

Двамата разговаряха за възможностите на България да предостави адекватна подкрепа на Украйна в краткосрочен и дългосрочен план.

По време на срещата е бил обсъден и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от юли 2023 г. Владимир Малинов уверил, че България ще предприеме нужните стъпки за реализация на процеса в най-кратки срокове.

Украйна се надява на ядрени реактори от България до юни

Украйна се надява на ядрени реактори от България до юни

От българска страна обаче имало постоянно желание да постигнат по-големи ползи за себе си

Дискутирана е и темата за осигуряване на алтернативни газови доставки за Украйна след спиране на транспортирането на руски природен газ през украинска територия.

"От стратегическо значение за енергийната сигурност в региона на югоизточна Европа е реализацията на инициативата за Вертикален газов коридор. Надграждането на вече съществуващата инфраструктура ще позволи пренос на допълнителни обеми алтернативни доставки за Украйна", подчерта Малинов. По думите му Вертикалният коридор ще осигури продължаване оперирането на газопреносната мрежа и подземните газови хранилища в Украйна.