Украйна се надява през юни да подпише споразумение за закупуването на два ядрени реактора от България. Това заяви ръководителят на ядрената компания "Енергоатом" Петро Котин в интервю за "Ройтерс".

Страната се опитва да компенсира загубата на окупираната от Русия Запорожка АЕЦ, която разполага с шест реактора.

Новите реактори ще бъдат построени в атомната електроцентрала "Хмелницки" в Западна Украйна и ще са с проектирано от Русия оборудване, което Киев иска да внесе от България, уточни Котин.

Руските сили превзеха Запорожката АЕЦ - най-голямата ядрена централа в Европа, след началото на инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Шестте ядрени реактора в централата вече не работят.

"Преговорите между правителствата на Украйна и България продължават и смятам мисля, че някъде през юни ще имаме резултат от сключването на договори с България за закупуване на това оборудване", посочи Котин.

"Поставих задача пред нашата строителна организация в Хмелницки да има готовност за инсталиране до юни", заяви той, имайки предвид първия от двата реактора.

Преговорите с Украйна за реакторите от "Белене" активни

Преговорите с Украйна за реакторите от "Белене" активни

Може да вземем и повече пари

Котин отбеляза, че ако реакторът бъде доставен навреме и изцяло, "Енергоатом" ще бъде готов да започне пускови работи по него след две-три години - период, който е необходим и за производството на турбината за блока. "Енергоатом" е в предварителни преговори с "Дженерал Електрик" за изграждане на турбината, добави той.

Вторият реактор ще бъде инсталиран по-късно, като Котин не посочи времева рамка.

Той заяви, че първоначално България е определила цената на двата реактора на 600 милиона долара, но София има желание да увеличи цената на оборудването, което освен България може да се купи само от Русия.

"От българска страна има постоянно желание да постигнат по-големи ползи за себе си от тези 600 милиона долара и колкото повече време минава, толкова по-високи цени обявяват, но ние все още сме фокусирани върху цената от 600 милиона долара", посочи Котин.

"Енергоатом" възнамерява да построи още два реактора в Хмелницката АЕЦ на базата на американския реактор AP-1000. Компанията ще започне бетонирането на двата нови блока в началото на април.

След загубата на Запорожката АЕЦ Украйна разчита на ядрена енергия от три работещи централи в страната - общо девет реактора, два от които в момента работят в централата в Хмелницки.

Започнахме преговорите с Украйна за оборудването за АЕЦ "Белене"

Започнахме преговорите с Украйна за оборудването за АЕЦ "Белене"

Киев се интересува и от възможностите за доставка през България на втечнен природен газ

Котин подчерта, че Украйна не се е отказала от плановете си да рестартира Запорожката електроцентрала един ден и че, за разлика от Русия, тя е в състояние и знае как да върне електроцентралата в експлоатация.

"Те (Русия) все още твърдят, че ще рестартират централата, но технически не могат да я пуснат, защото няма електрически линии, няма вода и няма персонал", отбеляза той и добави, че Москва не иска да признае това на политическо ниво.

На бойното поле обаче самите украински войски изостанаха, след като миналата година се опитаха да организират контранастъпление, което не успя да постигне пробив в руските отбранителни линии в района на Запорожие.

Котин заяви, че "Енергоатом", който е запазил персонала от Запорожката АЕЦ, ще бъде готов да рестартира централата след нейната "деокупация" и че вече има обучени специални екипи за това.

След като язовир Каховка беше взривен, електроцентралата загуби постоянния приток на вода от река Днепър, необходима за енергоблоковете, и в момента разполага само с малък запас в езеро близо до съоръжението.

Предлагат да продадем на реакторите на "Белене" на Украйна

Предлагат да продадем на реакторите на "Белене" на Украйна

Българският енергиен министър трябва да започне преговори след решение на Народното събрание

Котин обясни, че при сегашните условия само един реактор може да работи не повече от месец, след което трябва да бъде изключен поради липса на вода за охладителната му система.

Той отбеляза, че за рестартиране на централата трябва или разрушеният язовир Каховка да бъде възстановен, или да бъдат изградени помпи за водоснабдяване от Днепър.

"Това отнема някъде около две години, но това са основните скъпи мерки. През това време ще бъде възможно да се проверят всички системи и ако няма саботаж, всички други системи ще бъдат готови за стартиране", посочи Котин.