Доказателства сочат, че разрушаването на огромния язовир "Каховка" в контролирана от Русия зона на Украйна е вследствие на вътрешна експлозия, предизвикана от Русия, съобщава "Ройтерс".

Въз основа на мнението на инженери и експерти по експлозиви "Ню Йорк Таймс" информира, че неговото разследване е открило доказателства, че е бил детониран експлозивен заряд в проход, минаващ през бетонната основа на язовира, което е довело до разрушаването на конструкцията на водното съоръжение.

"Доказателствата ясно сочат, че язовирът е бил повреден от експлозия, предизвикана от страната, която го контролира - Русия", пише изданието.

Отделно, екип от международни правни експерти, подпомагащи украинските следователи в разследването им, заяви в предварителните си констатации, че е "много вероятно" разрушаването на язовира в Херсонска област да е причинено от експлозиви, поставени от руснаци.

Доклад установи голяма вероятност Русия да стои зад взрива на язовир "Каховка"

Доклад установи голяма вероятност Русия да стои зад взрива на язовир "Каховка"

Водното съоръжение навярно е разрушено от предварително заложени експлозиви

Кремъл обвинява Киев, че е извършил саботажа срещу водното съоръжение, чийто воден дебит бе с размерите на Голямото солено езеро в САЩ, за да прекъсне ключов източник на водоснабдяване за Крим и да отклони вниманието от "колебливата" контраофанзива срещу руските сили.

На свой ред Украйна обвинява Русия за взрива на стената на язовира от съветско време, който е под руски контрол от първите дни на войната. Инцидентът причини наводнения в голяма част от бойното поле, унищожавайки земеделска земя и прекъсвайки водоснабдяването на цивилното население.

Инженери посочват, че само цялостно обследване на язовира, след като водата се оттече от него, може да установи обстоятелствата, при които той е бил разрушен.

"Ерозията от водата, преминаваща каскадно през портите, е било възможно да причини повреда, ако язовирът е бил лошо проектиран или бетонът не е бил стандартен, но инженерите определиха това като малко вероятно", отбелязва изданието.

Зеленски вини руския терор за ситуацията в централата в Каховка

Зеленски вини руския терор за ситуацията в централата в Каховка

Нови обвинения