В традиционното си нощно обръщение украинският президент Володимир Зеленски подчерта, че е важно международната общност да стане свидетел на последствията от руския терористичен акт в Каховската водноелектрическа централа.

"Пълната и справедлива отговорност за руските терористи и самата терористична държава е предпоставка за предотвратяване на повторното случване на подобно зло в света", заключи Зеленски.

Коментарите на президента Зеленски, идват след като във вторник се срути стената на язовира, което доведе до наводнение в района край река Днепър.

Както украинските, така и руските власти взаимно се обвиняват за инцидента, като Киев твърди, че въпросната централа е била обстрелвана от руски войски.

По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини ООН и Червения кръст, че не са реагирали бързо на разрушаването на водноелектрическата централа в Каховка и не са изпратили свои служители на мястото.

Според Грифитс ООН вече е оказала помощ на около 30 000 жители на засегнатите територии, контролирани от Украйна - главно чрез украински хуманитарни организации.

Лондон: Разрушаването на "Каховка" наруши водоснабдяването на Крим

Лондон: Разрушаването на "Каховка" наруши водоснабдяването на Крим

Севернокримският канал ще пресъхне

Според хуманитарния координатор на ООН Дениз Браун мините, пренасяни от наводненията, предизвикват голямо безпокойство. В резултат на това цялата зона на наводнение може да се счита за минна зона. Стотици хиляди хора са загубили достъп до питейна вода: водоснабдителната мрежа е замърсена с канализационни води, пестициди и други химикали.