Мините, разпръснати при наводненията, причинени от взривения язовир Каховка в Южна Украйна, могат да представляват сериозна опасност за цивилните за десетилетия напред. За това алармират от Червеният кръст, съобщава агенция Ройтерс.

Огромният язовир Каховка от съветската епоха беше взривен в ранните часове на вторник, отприщвайки наводнения в цял участък от военната зона и застрашавайки живота и благосъстоянието на десетки хиляди хора.

Украйна обвини Русия, че го е взривила. Москва пък обвини Киев, че е саботирал язовира по нареждане на Запада, за да ограничи водоснабдяването на Крим и да отвлече вниманието от колебливата офанзива.

Водите от язовира отнесоха безброй противопехотни мини, заложени по време на 15-месечната война. Сега никой не знае къде са - може все още да са в минните полета или да са заседнали в речната кал или в полета, градини и пътища в огромна област.

Мини плуват във водите след атентата в "Нова Каховка"

Мини плуват във водите след атентата в "Нова Каховка"

Предупреждението е от международна организация

В миналото знаехме къде са опасностите. Сега не знаем. Всичко, което знаем е, че те са някъде надолу по течението, заяви Ерик Толефсен, ръководител на отдела за замърсяване на оръжия към Международния комитет на Червения кръст.

С известен ужас гледаме на излизащите новини, посочи той, добавяйки, че мините от Втората световна война, открити под водата в Дания през 2015 г., все още са активни.

Войната в Украйна, най-голямата в Европа след Втората световна война, остави огромно количество мини и неексплодирали боеприпаси в цялата страна - риск, за който предупреждават активистите, откакто Русия изпрати войски през февруари миналата година.

По думите на Толефсен проблемът с мините не е непременно номиналният брой на мините, а къде са били поставени, особено в силно селскостопанска страна като Украйна.

600 кв. км. в района на Херсон са под вода

600 кв. км. в района на Херсон са под вода

Евакуацията от зоните на наводнения продължава