Служители на ООН отговориха на критиките от страна на украинския президент Володимир Зеленски, който обвини организацията в закъснял отговор на разрушаването на водноелектрическата централа Каховка.

Хуманитарният координатор на ООН Денис Браун (тя се намира в Херсонска област), отговаряйки на въпроси на журналисти в Женева, каза, че хуманитарните агенции на ООН са пристигнали в засегнатите райони много бързо. Тя съобщи още, че днес в региона ще пристигне колона от пет камиона със стоки от първа необходимост.

Според ООН най-малко 17 хиляди души са били засегнати на територията, контролирана от Украйна, като крайната цифра може да се окаже много по-висока.

Организацията няма достъп до цивилните на територията, окупирана от Русия.

Киев се договори с ООН за евакуация на хора от залетите региони под руски контрол

Киев се договори с ООН за евакуация на хора от залетите региони под руски контрол

Засега не е ясна позицията на Москва по въпроса

Според Браун мините, пренасяни от наводненията, предизвикват голямо безпокойство. В резултат на това цялата зона на наводнение може да се счита за минна зона.

Стотици хиляди хора са загубили достъп до питейна вода: водоснабдителната мрежа е замърсена с канализационни води, пестициди и други химикали.

В четвъртък Зеленски разкритикува ООН и Червения кръст, че не са реагирали своевременно на наводненията, причинени от разрушаването на водноелектрическата централа.

"Наистина бих искал да благодаря на международните организации, които незабавно подкрепиха Украйна заради експлозията, извършена от Руската федерация. Експлозия, която доведе до такава екологична катастрофа. Но днес не мога да благодаря на международните организации", каза Зеленски.

Според Зеленски вместо незабавна помощ представителите на Украйна са получили отговор "за мандата, за това дали трябва да го направят или не".

Доброволец от Альошки: Хората се давят. Броят им расте с часове...

Доброволец от Альошки: Хората се давят. Броят им расте с часове...

Обстановката в засегнатите райони се усложнява