Активно вървят разговорите с Украйна относно придобиването на руските реактори за АЕЦ "Белене", за които парламентът преди месеци гласува да започнем преговори с Киев за тяхната продажба за минимум 1,2 милиарда лева.

Това заяви министърът на енергетиката Румен Радев, след като взе участие в инспекция на газовия интерконектор със Сърбия съвместно с премиера Николай Денков.

"Изключително интензивно действаме. Трябва да се организира чисто физическа инспекция с украинската страна. Ние сме предоставили всичко необходимо като информация и имаме готовност за посрещане", каза Радев.

От украинска страна имало известно забавяне заради процедури, в това число и парламентарни, както и желанието на Киев да закупи реакторите с частично финансиране от САЩ.

Категорично става дума за интерес към цялото оборудване, а не само към парогенераторите към реакторите, каквито информации имаше по-рано, отговори на въпрос на News.bg енергийният министър.

"Те имат интерес не просто към цялото оборудване, но и към инженеринговия проект."

Направен е и анализ дали България може да ползва два от парогенераторите за АЕЦ "Козлодуй", като съвместно с експертите от централата се е стигнало до извод, че няма икономически обоснована нужда да използваме това оборудване, отчитайки жизнения цикъл на 5 и 6 блок на "Козлодуй".

Всъщност цената, за която се говори, е "категорично над цената, дефинирана с решението на Народното събрание", категоричен е Радев. Не уточни обаче за колко повече от 1,2 милиарда лева може да продадем оборудването на "Втора атомна".

Кабинетът се отказа от изграждането на АЕЦ "Белене"

Кабинетът се отказа от изграждането на АЕЦ "Белене"

Спират и процедурата за избор на стратегически инвеститори за изграждане на ядрената централа