Правителството се отказа от изграждането на ядрена централа на площадка "Белене" и съответно определянето й като обект с национално значение.

Решението от днес всъщност отменя решението на правителството от 2018 г., свързано с бъдещата ядрена централа "Белене".

С днешното решение се възлага на министъра на енергетиката да предприеме действия за прекратяване на обявената от НЕК ЕАД процедура за избор на стратегически инвеститор/ри за изграждане на АЕЦ "Белене" и за уведомяване на предпочетените кандидати за подаване на обвързващи оферти, с които е подписан договор за конфиденциалност.

Припомняме, в началото на юли месец депутати от ГЕРБ, ДПС и ПП/ДБ внесоха в Народното събрание проект на решение, с което предлагат оборудването за АЕЦ "Белене" да бъде продадено на Украйна.

Парламентът възложи на министъра на енергетиката да проведе преговори с министъра на енергетиката на Украйна или с негов представител за продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене". Три дни по-късно се проведе и първата работна среща между представители на двете страни.

Започнахме преговорите с Украйна за оборудването за АЕЦ "Белене"

Започнахме преговорите с Украйна за оборудването за АЕЦ "Белене"

Киев се интересува и от възможностите за доставка през България на втечнен природен газ

Проектът "Белене" беше част от 30-годишната стратегия на служебния министър на енергетиката Росен Христов, който и на тръгване от МС призова следващото правителство да предприеме стъпки по неговото размразяване. Служебният кабинет на Гълъб Донев даде заявка, че има намерение да възобнови проекта за строителство на втора централа в България.

80-те години на миналия век, но замразен през 1990 година. Всички опити за продължаване на проекта са неуспешни, въпреки че дори беше включен в т.нар. Голям шлем на президента Георги Първанов.

През 2012 г., по време на първото правителство на Бойко Борисов, бе наложен и мораториум върху него след определението, дадено му лично от Бойко Борисов, "един гьол", струващ 800 млн.лв.

През юни 2018 година Народното събрание обаче размрази официално 30-годишния проект.

Оцениха оборудването за АЕЦ "Белене" на над 1 млрд. лв

Оцениха оборудването за АЕЦ "Белене" на над 1 млрд. лв

Оценката на оборудването е извършена във връзка с решението то да бъде продадено на Украйна