Депутатите от Комисията по енергетика възложиха на ресорния министър Румен Радев да започне преговори с консорциума между фирмите Total и OMV, проучващи евентуални значителни находища на природен газ в българската акватория на Черно море. Предложението, внесено от ГЕРБ, предвижда държавата да придобие дял до 20% в консорциума.

"Консорциумът е готов българската държава да придобие до 35%, но това ще бъде прекален риск за държавата, затова преценихме процентът да бъде 20%", представи идеята на партията си председателят на енергийната комисия Делян Добрев.

Един сондаж ще струва на държавата 20 милиона лева, общата инвестиция на консорциума ще бъде между 4 и 6 милиарда евро, като това значи България да се включи с около 800 милиона. Освен това - няма да плащаме пари "назад", категоричен е Добрев.

"Практиката в този сектор е, че назад не се плаща, когато се включиш, плащаш пропорционално на инвестицията, инвестираното назад във времето остава за първоначалните акционери."

"Това е поредното решение, при което слагаме каруцата пред коня. Не знам как не ни е поне малко неудобно да взимаме решения, без да сме питали министерството, то не беше за реакторите, за ядреното гориво... Смятам, че най-нормалното е да чуем първо министъра, нормално е да има и доклад на БЕХ", контрира Драгомир Стойнев от БСП.

Делян Добрев обеща добив на газ, ако ГЕРБ са в управлението

Делян Добрев обеща добив на газ, ако ГЕРБ са в управлението

Бойко Борисов е провел вече среща с TotalEnergies

С решението, взето от комисията, единствено се започват преговори, а не се решава безвъзвратно държавата да даде средства за влизане в общото дружество, подчерта изрично министърът на енергетиката Румен Радев.

Гледаме на това единствено като потенциален проект. До момента сме запознати само с презентация, показана и тук (в комисията). За да се влезе в повече детайл е нужно да се подпише съответното споразумение за неразгласяване на информация. (...) Ако решите да се възложи мандат за такова проучване, ние може да пристъпим към по-нататъшни стъпки. Но дори да се възложи такъв мандат, това не значи, че ще се включим в това проучване, трябва на първо място да се съблюдава българският национален интерес. Това е въпрос на трезв икономически анализ", обърна се към депутатите шефът на енергийното ведомство.

Предимство на евентуално участие, продължи той, е и в чисто организационен аспект. "В момента виждаме, че колегите, имат затруднения да се придвижат към намиране на съответните кораби, които да транспортират природния газ. С едно участие на държавата процесът се улеснява значително."

В крайна сметка депутатите бяха категорични, почти, в решението си - 19 гласуваха "за" възлагането на Министерството на енергетиката да започне преговори за участие в консорциума, а само двама - Драгомир Стойнев и Иван Петков от БСП гласуваха "въздържал се".