Ако ГЕРБ са в управлението, България ще добива собствен природен газ. Това заяви бившият депутат и енергиен експерт от ГЕРБ Делян Добрев в студиото на БТВ. Той обяви и че вчера лидерът на партията Бойко Борисов е провел вече среща с TotalEnergies и са заявили, че ако ГЕРБ е в управлението, заявяват желание да закупят 20% от правата върху проучването и добива.

Делян Добре обясни, че вече е на финалната права на проучването на българската територия и показа карта да находищата в Черно море, които са установени. Добрев припомни и че договора за проучването е подписан от първия кабинет на Борисов през 2012 г.

Находищата на газ в Турция е едва на 5 км от общата ни граница, което значи, че това находище е общо - и в българската, и в турската територия. Международната практика е, че дори те да добият целия газ по това находище, тази част, която ни се полага, пропорционално трябва да ни я дадат, обясни Добрев. Според него това би гарантирало енергийната сигурност на страната ни. 

Французи спечелиха правото да копаят за газ в Черно море

Французи спечелиха правото да копаят за газ в Черно море

Френският гигант "Тотал" спечели правата да търси и проучва нефт и газ в дълбоко Черно море, блок "Хан Аспарух" с територия 14 440 кв. км. Делян Добрев уточни, че нашият блок е три пъти по-голям от румънския, в който бяха намерени 80 млрд. кубика. Нашата консумация е 3 млрд. кубически метра годишно. Дори българското находище да не е по-голямо от румънското, това означава енергийна независимост....

Делян Добрев нападна и "Продължаваме промяната" с думите, че държавата е заприличала на детска градина по време на управлението на Кирил Петков. "Колкото по-бързо забравим за ПП, толкова по-добре... Тази държава не знаем кой я управляваше - татко Петко ли, Асен ли, Лена ли, посочи депутата от ГЕРБ и обясни, че дори не е сигурно, че Кирил Петков е бил премиер, защото баща му заедно с Весела Чернева са ходили да договарят газ в Турция.

Добрев отново разкритикува начина, по който правителството Петков е покрило недостига на природен газ, след като "Газпром" спря доставките. Припомняме, че вчера прокуратурата повдигна и първите обвинения, които са именно по сигнал на ГЕРБ - на бившия енергиен министър Александър Николов, на заместника му Данаил Николов, както и на бившия шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов.

ПП защити Николов – следвал задължителните указания на ЕК за газа

ПП защити Николов – следвал задължителните указания на ЕК за газа

Явно всеки, който играе срещу интересите на Русия, ще му бъде повдигнато обвинение