Тежката зимна обстановка остави без електрическо захранване множество абонати. Това призна енергийният министър Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол. Според нея в кризата с тока от този месец е имало по-добра координация между отговорните институции и ЕРП-тата. Създадени били кризисни щабове, които били в непрекъснат контакт с централната власт.

В периода 18-19 януари 1144 населени места били без ток или над 300 000 абонати. Към 16.00 часа на 19 януари обаче обстановката е нормализирана. За целта били ангажирани 1500 екипа с над 400 броя техника. За по-малко от 72 часа обстановката на цялата страна е нормализирана, увери Теменужка Петкова.

Още през октомври ноември екипи проверили готовността на ЕРП-тата за зимния сезон. Резултатите показали по-добра подготовка за есенно-зимния сезон, отколкото през миналата година.

Мерките, които са предприети, са адекватни и те дадоха резултат, смята Петкова.

Явор Хайтов не се съгласи, че мерките, които се вземат, са адекватни и дават нужните резултати. Усилията са налице, но контролът не е достатъчен според депутата.

Правим всичко възможно този контрол да е ефективен, увери отново Теменужка Петкова.

Енергийният министър заминава да провери как работят на територията на ЕВН. Иначе екипи на ведомството й проверяват на място и в момента как се справят ЕРП-тата.