EVN България искат увеличение със средно 1.6% на потребителските цени за електро- и топлоенергията през следващия ценови период от юли 2023 г. до юни 2024 г.

Дружествата от групата на EVN внесоха заявления за исканото увеличение в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) днес.

Крайният снабдител "EVN България Електроснабдяване" и мрежовия оператор "Електроразпределение Юг" предвиждат общо средно увеличение от 1.6% на фактурата на стандартно домакинство в Югоизточна България. Така при средна стойност на фактура от 74.86 лв. (250 кВтч дневна енергия и 90 кВтч нощна енергия) повишението би било 1.21 лв. или 76.07 лв.

Също така в заявлението си "Електроразпределение Юг" предлага на КЕВР да одобри промяна на модела на формиране на цената за достъп до разпределителната мрежа, заплащана от битовите клиенти на компанията. Операторът иска цената да се изчислява на база предоставена мощност за всеки обект вместо на база потребление.

Посочва се, че този модел действа от 2011 г. за бизнес клиентите на компанията, като той се прилага и в редица държави от Европейския съюз. С цел равнопоставеност дружеството предлага от 1 юли 2023 г. тя да е еднаква за битови и бизнес клиенти: 0,02601 лв./кВт./ден.

Иначе "EVN България Топлофикация" предлага цената на топлинната енергия в Пловдив да бъде 169,36 лв./МВтч. (без ДДС) от 1 юли 2023 г. Като причина за това се посочват направените от компанията разходи, за осигуряване на доставките на природен газ през изминалия сезон, както и стремежът за модернизация и развитие на услугата централно топлоснабдяване за града.

Бургаският омбудсман разглежда авансови сметки за ток на бизнеса

Бургаският омбудсман разглежда авансови сметки за ток на бизнеса

EVN издава нов тип фактури за авансово плащане на промишлен ток