Корекция на цената надолу, и то значимо. Това според уверенията на властимащите ще бъде бъдещото движение на цените на пазара на природен газ в България.

Доколкото стана ясно от думите на председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Радослав Рибарски, както и на Ивайло Мирчев от "Демократична България" в последствие, все още нямало резервирани капацитети за разтоварване на въпросния газ, който чакаме от САЩ, но това щяло да бъде изправено в най-скоро време, уверява властта.

"След като вече имаме реална доставка, ще има запазени слотове на терминалите, където да бъде разтоварен газа", каза Гюров. И подчерта още - при газовите сделки нямало посредници.

Не е реалистично и да се мисли за сключване на нов договор с "Газпром". "Към момента, виждате, няма как да има каквито и да е търговски разговори", отговори на въпрос на News.bg народният представител.

Рамадан Аталай не вярва, че втечнения газ от САЩ е по-евтин

Рамадан Аталай не вярва, че втечнения газ от САЩ е по-евтин

Той изтъкна, че причината за това, че разходите по доставката оскъпяват газа

200 милиона са договорените количества, които следва да получим от Съединените щати. Към момента потреблението ни е 6-7 милиона кубически метра дневно, съобщи Гюров, т.е. този газ следва да ни е достатъчен за малко над месец. "Говорим за месеците юни, юли. За май има достатъчни количества".

На свой ред Ивайло Мирчев пък потвърди - цените на газа след спирането на руските доставки не само нямало да нараснат, а напротив - ще се повишат значимо. "Умира една друга легенда на опозицията умира - че нямало да се справим без руски газ. Напротив, ще се справим и то на много по-ниска цена", изрази увереност депутатът от "градската десница". "Въпрос на преговори", не влезе в подробности с колко би паднало "синьото гориво" той, но изгледите били за корекция надолу с поне двуцифрено число.

Схема за милиони чрез посредници - фирма "МЕТ", чийто бивш шеф в момента е директор на "Булгаргаз" пък съзряха от най-голямата опозиционна партия ГЕРБ. Именно и затова внасят сигнал до ДАНС по въпроса, каза бившият енергиен министър и към момента депутат от партията на Борисов Делян Добрев.

Договорените количества американски газ щели да ни стигнат едва за около месец и то на неясни цени, критичен бе още енергийното острие на ГЕРБ. "От февруари настояваме да се закупи капацитет в Ревитуза (основното пристанище за втечнен газ в Гърция). Такъв обаче не е закупен и няма да бъде закупен. Капацитет там е закупен от любимия посредник на властта "МЕТ", каза Добрев.

Милиони пък губели българските граждани, защото от въпросната фирма купували газ от държавния "Булгаргаз" на цена около 80 евро, а продавал обратно за 102 евро. "Разбирате ли какво се случва. Посредника продава скъпо на държавата, а в последствие купува евтино".

"Сезираме МВР, ГДБОП и ДАНС. Все още не сме го направили, защото изчакваме решението на КЕВР за цените за май", каза още народният представител.

Ако наистина договорените цени са значително по-евтини от досегашните, както твърдят от правителството, то следва да се обяви какви ангажименти са били поети от страна на България, за да бъдат такива ценовите нива, настояха и от ДПС.

"Ако има някакви политически уговорки, някакви ангажименти, които министър-председателят е поел, за да има по-евтин газ, то той трябва да излезе и да каже какви са тези ангажименти", настоя Рамадан Аталай от движението.

"Когато се вози стока с кораб, крайната цена се определя, когато стоката бъде разтоварена в крайната точка. В момента няма никаква яснота", добави той.