Регулаторните органи не се намесват в посока защита на потребителите, а в защита на съответния играч на пазара. Това заяви в студиото на Нова телевизия икономистът от институт "Отворено общество" Георги Ангелов.

В последната седмица се забелязва плавно поскъпване на горивата у нас, въпреки че в България продължава да идва евтиния руски петрол и той всъщност е още по-евтин, имайки предвид, че еврото поскъпва последните месеци. Говорим за 40 евро на барел руски петрол.

По думите на Ангелов винаги се правят опити да се тества вдигането на цената.

В момента сме в ситуация и че няма и парламент, т.е. няма орган, който да има законодателна власт да оказва някакво влияние върху цените.

Ангелов обясни, че в 48-то Народно събрание имаше сериозен натиск на НС върху петролния пазар у нас. "Ако се правят опити да се вдигат цената, може да се използва момента на смяна на правителство", каза още той.

В тази ситуация Ангелов не очаква и развитие и от страна на регулаторните органи, които по традиция не се намесват в посока защитаване на потребителите, а в защита на съответния играч на пазара.

Правителството има възможности да не позволи да се злоупотребява с цените - за него важното е да започне да се събира данъка върху разликата от евтиния руски петрол.