Заради бездействието на предишното правителство, ние сме принудени в последния момент при изключително неблагоприятни условия, с неясен успех да се заемем спешно с изграждането на такива заместващи мощности. Това заяви за БГНЕС Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум.

По думите му ние трябва да изградим едни заместващи мощности в ТЕЦ "Марица изток 2", защото в противен случай хората работещи там ще си изгубят работата и "Марица изток 2" ще изпадне в несъстоятелност. Нейната енергия няма да се изкупува.

Ние имаме четири години да построим такива мощности - в същото време до 2030 г. ние трябва да ги затворим или да ги рефинансираме с други средства - да върнем европейските средства. Тъй като Европа след 2030 г. не разрешава ползването на генериращи мощности финансирани с европейски средства. Това е въпрос, който трябва да бъде зададен чрез прокуратурата, защото няма друга страна като България, която да е бездействала в тази област, допълни Хиновски.

Според него бъдещото на българската енергетика е чиста и без емисионна - декарбонизирано производство. Това означава изграждането на зелени мощности, възобновяеми източници.

Първото нещо, което трябва да се направи в енергетиката е детайлен одит на всички дружества, да започне преструктуриране на отрасъла, да се извадят операторите на мрежи, които неправилно стоят в БЕХ. Следващата стъпка е да се направят публични акционерни дружества и в тях да влезе частен капитал, включително наши спестявания. По този начин ще бъде гарантирано прозрачното управление на БЕХ, ЕСО, "Булгартрансгаз" и др., обясни енергийният експерт Иван Хиновски.

По думите му развитието на ВЕИ трябва да бъде на справедлив пазарен принцип.

На територията на мини "Марица изток" може да бъде изградена една Силиконова долина с 4 високотехнологични производства с експортен потенциал и много работни места в региона. Основният въпрос е хората да не останат без работа, бездействието до момента ги обричаше на безработица.

Иван Хиновски коментира, че газопроводът "Турски поток" е едно недоразумение и това ще стане ясно много скоро. В момента се издирва пътната карта между България и Русия за развитие на българската газопреносна мрежа. България е поела ангажимента със собствени средства да изгради този транзитен газопровод, който е чисто руски проект. Документът е издирван от 2017 г., но въпросът гръмна сега, защото бе поставен на много високо ниво", допълни той.

По думите му "Турски поток" е недоразумение, защото няма нищо общо с българската газопреносна мрежа. Към него няма предвидени отклонения - към нашата газопреносна мрежа. "Газпром" има изискване да бъде чисто транзитен в България. Това е едно енергийно предателство.

За АЕЦ "Белене"

Недвусмислено АЕЦ "Белене" няма бъдеще. Имаме една много модерна за България идея площадката на АЕЦ "Белене" да се превърне в завод за водород. Тя има всички плюсове в страната, а и в Европа. Тя е близко до голяма водна магистрала, от която се използва водата за производството, транспортна структура и може да се изнася към Европа, каза Иван Хиновски.

Припомняме, че вчера зам.-министърът на енергетиката Александър Николов каза, че никой не знае къде е пътната карта на "Балкански поток".

Седмица преди това за спешна среща в президентството със синдикатите президентът Румен Радев увери, че служебното правителство прави всичко възможно, за да удължи живота на предприятията от Маришкия басейн - ключови и за социалния мир в региона.

Президентът проведе и среща с шефа на КЕВР.

В Националния ни план нямало нито устойчивост, нито перспектива

В Националния ни план нямало нито устойчивост, нито перспектива

Радев уверява, че служебният кабинет ще ревизира Плана