Нашата задача и нашата цел е час по-скоро ние да платим за АЕЦ "Белене". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва в заседание на комисията по енергетика.

"Ние също искаме това плащане да се случи до края на тази годината", коментира още министър Петкова заявеното вчера желание от страна на "Росатом".

Припомняме, министър Петкова се върна от Москва, където се проведе второ заседание на работната група, създадена с цел изпълнение на решението на международния арбитраж във връзка с проекта АЕЦ "Белене".

Росатом си иска парите за Белене до края на годината

Росатом си иска парите за Белене до края на годината

Плащанията ще се извършат на базата на подписано споразумение

Министър Петкова заяви, че веднага след приемането на закона за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на НЕК за разплащането на поръчаното оборудване, на 29 септември е изпратена цялата необходима документация за нотификация на плащането.
В последствие на 30-ти септември е получено писмо от страна на ЕК с искане на допълнителна информация. "Нашето желание е час по-скоро ЕК да се произнесе, отправили сме искане за приоритизиране на въпроса", заяви пред депутатите Петкова.

По думите й на този етап имаме разбирането на ЕК, че този въпрос ще бъде разгледан наистина като приоритетен. "Нашите партньори от ЕК осъзнават неговата важност, осъзнават това, че всеки ден на сметката на НЕК се трупат едни 167 хиляди евро. Нашата цел е час по-скоро да излезе нотификацията и ние да платим", посочи министър Петкова.

Тя изрази надежда до края на ноември да излезе решението на ЕК.

По думите й "Атомстройекспорт" ще окаже необходимото съдействие за извършването на огледа на оборудването, което трябва да платим, но първо ще бъдат издадени съответните сертификати, след което екип от експерти ще участва в огледа, за да може да провери дали оборудването отговаря на издадените преди това сертификати.