Опозицията в НС е притеснена от съобщението, че Русия е спряла доставките на газ за Украйна. Надявам се, че спирането на природния газ от Русия за Украйна няма да повлияе на транзита през Украйна, подчерта в кулоарите на НС социалистът Таско Ерменков в отговор на въпрос на News.bg.

Виждате ли защо натискаме за интерконектори, пита Мартин Димитров
Още...

Той е притеснен още, че на украинските власти не можело да се вярва, че ще се съобразят с исканията на руската страна. Това още веднъж показва необходимостта от алтернативни трасета, смята Ерменков. Загубихме 2 години в лутане дали, по каква причина, кой поток трябва ли ни, не ни ли трябва, ще правим ли хъб, няма ли да правим хъб, този хъб от Марс ли ще кара газ, от къде ще го кара този газ и в резултат на което, ако наистина се стигне до спиране на транзита през Украйна за Европа, ние ще бъдем най-пострадалата държава, категориен бе депутатът от БСП.

От Атака също са обезпокоени. При всички случаи ще пострадаме, смята Станислав Станилов. Всички говорят, че руският газ е скъп, но всъщност е най-евтиният, който ни се предлага, убеден е атакистът. Втечненият газ, по думите му, бил скъп.

Според Станилов ще усетим затруднения, но се надява да се намери изход от създалата се ситуация.

От ДПС не се притесняват и смятат, че при евентуална газова криза ще можем да устоим. В цялата тази извънредна ситуация, която я има в региона, всичко е възможно, сподели Рамадан Аталай в коментар дали може да очакваме нова газова криза. През 2009, по думите му, сме се разминали с малко щети. Ако действително имаме резерва от газ, който е необходим и ако Чирен е нагнетен, по мнението на депутата от ДПС, ще издържим от 3 до 6 месеца при спрени доставки.

Ако има една такава ситуация, тя няма да е само лошо за България, а ще е лошо и за региона, коментира Рамадан Аталай. Според него оптимистично е, че все пак изграждаме интерконекторните връзки с Гърция и Турция. Не очаквам Русия да създаде онази обстановка, която беше в България през 2009 година, категоричен е той.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов също е притеснен, че спирането на руския газ за Украйна ще се отрази негативно на страната ни. Той припомни, че от първата газова криза са минали 6 години. Тогава е имало и КСНС при президента  тогава Георги Първанов. Говореше се за алтернативни проекти, говореше се Южен поток, нещо да се е случило 6 години по-късно, недоволен е той. 

Какво хубаво да ни очаква, когато тези, които управляват България десетилетия наред не се интересуват как да обезопасят България от гледна тока на подобни рискове, изтъкна Каракачанов.  Всичко е игра на парче и прибиране на комисионни, допълни той. Дали ще има Южен поток в създалата се нова ситуация между Русия и Турция, той не знае, но е категоричен, че едва ли ще се случи Турски поток.