Българската енергетика се намира в безпрецедентна ситуация. Това се заявява в позиция на Иван Хиновски от "Има такъв народ" относно бъдещето на комплекс "Марица-изток".

От партията изразяват категорично несъгласие с факта, че определени лица или политически партии правят PR кампания от комплекса за сметка на миньори, енергетици и жителите на Стара Загора и региона.

Те подчертават, че "Марица-изток" е от огромно значение за енергийната независимост на България и е част от стратегическите обекти за националната сигурност.

От ИТН заявяват, че безотговорността на досегашните управляващи е довела до това сега да се събират подписи в защита на комплекса.

Те настояват да има ясни позиции и правила, за да се извърши плавен преход в комплекса, без това да се отрази негативно на работещите миньори, енергетици и на енергийната сигурност на страната.

Работодателите дадоха ТЕЦ „Марица изток 2“ и БЕХ на Гешев

Работодателите дадоха ТЕЦ „Марица изток 2“ и БЕХ на Гешев

Цената на тока е с над 50% по-висока от средната за ЕС

"Всичко, което е законно и не противоречи на ангажиментите, които е поела България към ЕС, ще бъде направено, за да работят централите и да се създадат условия за инвестиции в региона. Комплексът "Марица-изток" е енергийно сърце на България и трябва да остане такова", посочва се в позицията.

Хиновски уверява, че ще отстоява интересите на всички миньори, енергетици, жители на Стара Загора и региона, както и на българските граждани за справедлив и плавен преход към декарбонизация с хоризонт 2050 г.

Припомняме, КЕВР и прокуратурата започнаха проверки заради високите цени на енергийната борса.

Преди това работодателите поискаха оставки на ръководството на БЕХ и на министерството на енергетиката заради скъпия ток за бизнеса, след като по-рано обявиха, че спират мощности, защото при тези цени не могат да бъдат конкурентни.

Два месеца преди това енергетици от ТЕЦ "Марица Изток 2" предупредиха, че при ограничение на централата може да се стигне до режим на тока.

Индустрията притеснена от поредните ценови рекорди на тока у нас

Индустрията притеснена от поредните ценови рекорди на тока у нас

Настоява ТЕЦ "Марица-изток 2" да участва по-активно на пазара