Изхарчили сме повече ток по новогодишните празници. Това сочат данни на EVN България.

В периода между 29 декември 2018 г. и 1 януари 2019 г. клиентите са консумирали общо 111 552 MWh електроенергия. Това е повече спрямо същия период миналата година, когато стойностите са били 109 512 MWh.

Най-високо е било потреблението вечерта на 31 декември 2018 г. - 1 693 MW.

От дружеството напомнят, че консумация на електроенергия е винаги по-висока през декември спрямо ноември, като тази тенденция става още по-изразена по време на коледните и новогодишните празници.

От своя страна от ЕНЕРГО-ПРО отчитат близо 57 700 мегаватчаса потребление на електроенергия за периода 30 декември 2018 - 1 януари 2019 г., което е повишение с над 9%. Както и през минали години клиентите на електроразпределителната компания са консумирали най-много електроенергия в последния ден от годината, 31 декември, като през 2017 потреблението в празничния ден е било близо 19 000 мегаватчаса, а през 2018 - 20 220 мегаватчаса. 

От EVN България предоставят и няколко практически съвета за разумно потребление на електроенергия:

  • не покривайте отоплителните уреди с мебели или тежки завеси, за да не спирате топлината, която отдават в помещението.
  • при закупуване на климатик съобразете мощността на уреда с големината на помещението, което ще отоплявате.
  • проветрявайте помещенията редовно с широко отворени врати и прозорци, но за кратко, за да запазите топлината на стените.
  • намалявайте градусите на отоплението през нощта и когато отсъствате от дома. Избягвайте да ги изключвате напълно, защото така стените на жилището изстиват и впоследствие уредите консумират повече енергия, за да достигнат отново желаната висока температура.
  • не поставяйте отоплителни тела близо до хладилник.
  • в режим готовност за работа (stand-by) електроуредите продължават да консумират енергия. По възможност ги изключвайте напълно от щепсела.

Всеки клиент може периодично да следи своята консумация на електроенергия чрез сверяване на данните от електромера си.