Министерският съвет даде две концесии за добив на софийското дружество "Трейс БГ" ЕООД. Това са находищата "Тополовград" и "Змеево". съобщиха от правителствената пресслужба.

Договорът за добив на строителни материали - мрамори, мраморизирани варовици и доломити, от находище "Тополовград" е сключен на 4 май 2001 г. с "Пътстройинженеринг" АД. През 2021 г. договорът е продължен с правоприемника на концесионера - "Трейс БГ" ЕАД, който през 2022г. е преобразуван в еднолично дружество с ограничена отговорност - "Трейс БГ" ЕООД.

Договорът за добив на строителни материали - варовици и доломити, от находище "Змеево" е сключен на 4 май 2001 г. с "Пътстройинженеринг" АД. През 2021г. договорът е продължен с правоприемника на концесионера - "Трейс БГ" ЕАД, който през 2022г. е преобразуван в еднолично дружество с ограничена отговорност - "Трейс БГ" ЕООД.

Разпоредбата на чл. 67, ал. 4 от Закона за подземните богатства позволява договорът да бъде продължен с правоприемник на концесионера, когато последният е прекратил дейността си. Това става с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на енергетиката в случай, че правоприемникът е депозирал заявление за продължаване на договора. Той трябва да поеме всички задължения по него и да отговаря на изискванията на чл. 23 и чл. 23 а от закона.

С днешните решения на МС се предвижда също да бъде отправено предложение до новия концесионер за промяна на някои от клаузите на концесионните договори. Става въпрос за отношенията, свързани с предоставянето на банкова гаранция за всяка година от срока на концесията. До момента исканата банкова гаранция покриваше 10% от паричните задължения на концесионера. След измененията тя ще се отнася 100% за всички (не само за паричните) задължения, свързани с изпълнението на концесионния договор. След въвеждането на по-широк обхват на банковата гаранция, вноските за рекултивация също ще бъдат финансово обезпечени с нея.

Министерският съвет оправомощи министъра на енергетиката в едномесечен срок да сключи със страните допълнително споразумение за продължаване на концесионния договор с правоприемника и за изменение и допълнение на концесионния договор.

МС смени концесионерите на две находища в област Стара Загора

МС смени концесионерите на две находища в област Стара Загора

Министърът на енергетиката е оправомощен в едномесечен срок да сключи с правоприемника допълнително споразумение