Парламентът трябва да спре да се меси в енергетиката. Неговата роля се изчерпва с приемане на енергийна стратегия. Вмешателството на политиците създава рискове. Това заяви пред БНТ икономистът от Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков.

Той подчерта, че решението на ресорната комисия в НС за преговорите за строежа на 7-ми о 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" не е обвързващо. По думите му то трябва да премине и през гласуване в пленарна зала.

Стайков отправи забележки към процедурата за избор на строител на новите ядрени мощности. Той посочи, че ако правителството не е доволно от факта, че само 1 фирма е покрила условията, то би следвало процедурата да се удължи, а не насилствено да се вкарва нов кандидат. Икономистът е категоричен, че този политически подход за вмешателство трябва да спре.

Той отбеляза, че България се нуждае от нови ядрени мощности. Според него обаче те трябва да са съобразени с енергийната стратегия на страната. Стайков добави, че поне 10 години ще отнеме строежа на 7-ми и 8-ми блок на ядрената ни централа.

БСП вижда див лобизъм за строежа на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“

БСП вижда див лобизъм за строежа на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“

Сглобката ще правили експеримент със здравето на хората, попита депутатът Гоцанов