Сглобката ще прави ли експеримент със здравето на хората и на България? Този въпрос отправи депутатът от БСП Борислав Гуцанов пред журналисти в Партийния дом относно изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Как така на идеен проект ще се даде разрешение за строеж, недоумява Борислав Гуцанов. Сигурно е, че нито може да бъде построена тази централа, нито пътят, по който се върви е правилен, разкритикува депутатът.

Той посочи, че е див лобизъм на некомпетентни, алчни и крадливи хора от ПП-ДБ и ГЕРБ за изграждането на ядрените мощности в АЕЦ "Козлодуй".

"Не е нормално Народното събрание да взима решения коя да бъде технологията и кои да бъдат изпълнителите на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", каза още Гуцанов.

Припомняме, че в края на октомври премиерът Николай Денков си постави за цел 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" да има до 2033 година. Паралелно с това започнаха разговори за 8-ми блок.

Кабинетът "Денков" одобри в края на януари проект на споразумение между правителствата на България и САЩ за сътрудничество по проекта за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и ядрената програма за граждански цели на страната ни.

До 2 февруари пет компании са заявили интерес по обявата на "АЕЦ Козлодуй Нови мощности" ЕАД за предприемане на действия по изграждане на седми и осми блок на площадка № 2 на атомната централа с технология АР-1000. Процедурата е в изпълнение на решение на Народното събрание от 18 декември.

Вчера депутатите от две комисии - Комисията по енергетика и Комисията по околна среда и водите приеха проект на решение за провеждане на преговори с потенциален строител, включен в кратката листа на потенциални строители за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка на АЕЦ "Козлодуй", с технология АР-1000. Проектът на решение е внесен от бившия енергиен министър и настоящ депутат от парламентарната група на ГЕРБ-СДС Делян Добрев и депутат от ДПС Станислав Анастасов.

Зелена светлина за преговори за 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Зелена светлина за преговори за 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Първо ще се осигури финансиране, ще се подпише договор и ще се уточнят всички клаузи по изграждането на двата блока