Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на закрито заседание, проведено на 25 ноември установи, че шест енергийни дружества, участници на пазара, са извършили нарушение на чл. 5 от Регламент № 1227/2011 - REMIT (Регламент на ЕС относно интегритета и прозрачността на пазара на едро на енергия).

КЕВР посочва, че дружествата са извършили нарушенията през първото шестмесечие на 2019 г. чрез търговски сделки, представляващи пазарна манипулация съгласно разпоредбата на чл. 5 от REMIT.

Енергийните дружества са санкционирани от КЕВР на основание чл. 224г от Закона за енергетиката. Размерът на наложените санкции е формиран от Комисията по Методиката за определяне на санкциите и глобите.

Извършилите нарушение дружества и техните глоби са:

  • "НАЦИОНАЛНА ЕЛЕКТРИЧЕСКА КОМПАНИЯ" ЕАД - 625 097 лв.
  • "ИНТЕРПРОМ" ЕООД - 336 237 лв.
  • "ЕНЕРДЖИ МТ" ЕАД - 144 984 лв.
  • "МОСТ ЕНЕРДЖИ" АД - 34 289 лв.
  • "ГРАНД ЕНЕРДЖИ ДИСТРИБЮШЪН" ЕООД - 27 337 лв.
  • "ИНТЕРЕЛЕКТРИК" ЕООД - 90 475 лв.

Във връзка с констатациите от приключилото производство КЕВР изпрати сигнал до Софийска градска прокуратура.

Решението може да се обжалва пред Административен съд - град София в 14-дневен срок от съобщаването му.

КЕВР оценява високо ролята и подкрепата на Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори /АСЕР/ в процеса на разследване, включително за предоставените разяснения, насоки и идеи относно тълкуването на разпоредбите на REMIT и за оказаното сътрудничество.

Съгласно чл. 74а, ал. 8 от Закона за енергетиката, решенията и протоколите на Комисията, свързани с предварително проучване и установяването на нарушение по чл. 3 и 5 от Регламент №1227/2011, не се публикуват на интернет страницата на КЕВР.