Обявените цени на предварителни разчети от работната група на КЕВР ще претърпят изменение в посока на повишение. Предполагам, че няма да се търси следващата промяна, но това е едно допускане. Toва заяви енергийният експерт Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум в сутрешния блок на БНТ.

Той изтъкна, че хората, които се отопляват на ток, ще усетят по-сериозно промяната.

Според него на световните пазари ценовите трендове на базовите суровини се движат нелогично. Трябва да се готвим към една дълбока промяна, към която се движим, а не за случайно съвпадение, посочи Иванов. Целенасочено вървим към едни други взаимоотношения, които налагат да преразгледаме като цяло енергийния сектор, подчерта той.

Драстично поскъпване на природния газ от юли очаква КЕВР

Драстично поскъпване на природния газ от юли очаква КЕВР

Регулаторът предлага 46,88 лв./MWh цена на синьото гориво

В България производството и консумацията на електрическа енергия зависи от въглищните централи. Това е основният двигател, който променя стойностите на електроенергийните пазари, отбеляза Антон Иванов.

Проблемите, пред които са изправени централите на въглища, са, че редът на излизането им ще следва тежестта, с която били натоварени с несвойствени функции, предупреди Иванов. Той смята, че е добре да бъде направено една държавна ТЕЦ да не спонсорира когото и да било, но това не променяло цялостната картина.

В студиото на БНТ присъства и Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества, според когото няма нищо нелогично в покачването на цените на тока и парното на база промените на световните пазари. Не би трябвало да се сравнява всяка Топлофикация с друга, защото всяка една е различна по само себе си, уточни Георгиев.

КЕВР трябва да балансира интересите на енергийните дружества и потребителите. Тези интереси винаги са противоположни, но към момента цените са поддържат изкуствено, категоричен бе Георгиев.

Енергодружествата предлагат по-висока цена на тока от 1 юли

Енергодружествата предлагат по-висока цена на тока от 1 юли

Енерго-Про, ЕВН и ЧЕЗ внесоха в КЕВР ценовите си предложения