Очаква се увеличение на природния газ от 1 октомври. Това зависи от цената на суровия петрол на световните пазари, заяви пред БНР председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

От държавния регулатор очакват на 10 септември да получат окончателното заявление за цени от страна на "Булгаргаз" за цени на четвъртото тримесечие. До края на септември от КЕВР ще кажат цената на газа. Дори да не е 15%, ще има увеличение на цената на природния газ, категоричен е Иванов.

"По отношение на природния газ възможностите на комисията са силно ограничени. Преди всичко трябва да проверим начина, методиката на изчислението и да намерим дали предложената цена съответства с договора между "Газпроемкспорт" и "Булгаргаз" за доставка на газ. Движението на цените и на курса на долара в момента са в неблагоприятна посока. Това се вижда и от цените на течните горива по бензиностанциите на страната, допълни Иванов.

Иванов призна, че КЕВР няма сериозни инструменти за въздействие върху цената на природния газ.

Запитан дали от българска страна има действие за развитие на хипотезата - ЕК да сключи сделка с Газпром и да помоли за намаление на цените на природния газ спрямо нивата в ЕС, той отговори, че се изпълняват решения на ЕК след публикуването им. То става в официалния вестник на ЕК.

Газпром би бил задължен до 10 седмици да започне преговори със засегнатите 8 страни от ЕС. Тази публикация още не е налична, уточни Иванов. Считам, че там ще има развитие, допълни председателят на КЕВР.

На въпрос как удължаването на санкциите срещу Русия ще се отразят на Булгаргаз и на Булгартрансгаз, при положение, че имаме договор с един единствен доставчик, той заяви, че не смята, че ще се отрази. Санкциите са по-скоро за изграждане на нови съоръжения, допълни Иванов.

Иванов отказа да коментира въпроса за разликата на цената на природния газ, която дават от Газпром за Германия и за България.

Шефът на КЕВР отложи въпроси за цената на газа за септември

Шефът на КЕВР отложи въпроси за цената на газа за септември

Сред него цените на суровия петрол и долара са твърде високи

Газовата компания прогнозира увеличение на цените на природния газ за последното тримесечие на тази година с около 15%. КЕВР ще се съобрази с направеното заявление, но то ще бъде щателно анализирано и проверено от страна на експертите и до края на септември. Комисията ще се произнесе каква ще бъде цената на природния газ за последното тримесечие.

"Булгаргаз" очаква поскъпване на газта с 15% от октомври

"Булгаргаз" очаква поскъпване на газта с 15% от октомври

Окончателното предложение пристига в КЕВР след месец

Ако се наложи увеличение на парното, то ще стане в началото на отоплителния сезон, обясни Иван Иванов. "Не искам и да си помисля, че може да се прави увеличение на цената на топлинната енергия на 1 януари", каза той.

КЕВР има много повече инструменти за въздействие върху цената на тока, но не и върху цената на природния газ, обясни се председателят на Комисията. Цената на газа оказва влияние върху цената на топлинната енергия.