На 3,2 млн. лв. възлизат щетите от кражби на съоръжения на ЧЕЗ през миналата година, съобщават от компанията. Били са източени 30 000 литра трансформаторно масло. Това е довело до повредата на 54 трансформатора. Откраднати са 53 000 метра кабели и проводници.

Директорът на „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ Разпределение България Виктор Станчев коментира, че кражбите на съоръжения са причинили стотици прекъсвания на електроснабдяването за клиентите на компанията през последната година. По думите му въпреки огромните загуби на дружеството, най-потърпевши са хората, търпящи неудобства. „Освен, че остават без ток, косвено те са ощетени и по друг начин, защото при други обстоятелства средствата, вложени за отстраняване на последиците от кражби, биха могли да бъдат вложени в рехабилитация, обновяване и развитие на остаряла електроенергийна инфраструктура и подобряване на качеството на електрозахранването“, коментира Станчев.

От ЧЕЗ подчертават, че кражбите и вандализмът на инфраструктурни съоръжения са сериозен проблем от национален мащаб. Те нанасят огромни щети на икономиката на страната и ощетяват гражданите, посочват от компанията.

От електроразпределителното дружество са категорични, че посегателствата над елементи от инфраструктурата трябва да бъдат третирани като престъпления срещу националната сигурност. Те мотивират искането си с факта, че подобен вандализъм нарушава сигурността на доставките на хиляди клиенти, на ключови държавни институции, болници, училища и пряко застрашава нормалното функциониране на държавата.