Синдикатите излизат на улицата в защита на въглищната енергетика.

Протестът започва в четвъртък от 13 часа. Шествието ще мине през Министерството на икономиката, сградата на ЕК у нас, президентството, МС, КЕВР, до МЕ и ековедомството.

Петък следобед КТ "Подкрепа" и КНСБ имат среща с държавния глава Румен Радев и след това в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов и работодателите.

САЩ не искат енергийно зависими от Русия европейски партньори

САЩ не искат енергийно зависими от Русия европейски партньори

Американските централи ни помагали в енергийната диверсификация

КТ "Подкрепа" настоява за провеждането на справедлив енергиен преход, създаване на работни места, формулиране на ясни регионални политики и ясна алтернатива за работещите в индустрията и енергетиката.

Притесненията на синдиката идват от Парижкото споразумение и Рамковата конвенция на ООН за климата.
Договореностите там
, според синдиката, не са обвързани с регионалните и национални особености на енергийните системи на страните членки. Увеличените цени на въглеродните квоти водят до увеличаване на цената на електроенергията, което изправя националните правителства пред решението за спиране на производството на електроенергия от ТЕЦ-ове на въглища.

Миньорите от "Бобов дол" стачкували незаконно за заплатите си, според съда

Миньорите от "Бобов дол" стачкували незаконно за заплатите си, според съда

Решението може да се обжалва пред Софийския апелативен съд

Директивата за емисиите от промишлеността и системата за търговия с емисии не само въвеждат ограничения с производството на електроенергия от въглища, но водят до увеличаване на цената на произвежданата електроенергия, което изправя хората пред невъзможността да имат достъп до енергия и сериозно увеличава ръста на безработицата.

Синдикатът недоумява защо Европа налага рестриктивни мерки за ограничаване на замърсяването, след като не е най-големият замърсител в света.

Румен Петков предупреди за поскъпване на тока заради съсипията в енергетиката

Румен Петков предупреди за поскъпване на тока заради съсипията в енергетиката

Алармира срещу обединяването на АЕЦ "Козлодуй" и "Марица-Изток 2"

КТ "Подкрепа" настоява за заменяне на концепцията за декарбонизация с концепция за климатичен неутралитет, основана на климатично-неутрално развитие чрез иновации и финансови механизми за всяка отделна страна. Също така синдикатите искат българската страна да изготви Национален план за климата и енергетиката, отчитащ българските реалности в енергийния сектор и последствията за българската икономика.

Синдикатът също така недоволства, че нямаме национална енергийна стратегия и програма за бъдещо развитие на отрасъла.

"Почти половината енергетика в България е въглищна", предупреди Димитър Манолов. Той е притеснен, че ще се ликвидира чисто български сектор.

Владимир Топалов също критикува политиката в сферата на енергетиката, от която изниквали гинки (визира Гинка Върбакова - бел. ред.).
Цената на тока ще се увеличи. Сега умишлено се задържала заради евроизборите.