Жителите на град Кубрат и на 17 села могат да останат без вода непосредствено преди коледните празници, съобщиха от Нова телевизия.

Причината са задълженията на местното ВиК дружество към енергото, които възлизат на 3 милиона лева. Дългът е от близо 10 години.

Алкин Неби е кмет на града от март миналата година. Според него е невъзможно за толкова кратко време да се изплати сума, която се равнява на една четвърт от годишния бюджет на общината.

Общината е отговорна, защото ВиК дружеството е общинско, обясни той.

Милиони дължат държавни и общински фирми на ЕНЕРГО-ПРО

Милиони дължат държавни и общински фирми на ЕНЕРГО-ПРО

От дружеството не пожелаха да кажат точната сума, за да не компрометират фирмите

В понеделник екипи на електроразпределителното дружество изключиха тока на ВиК дружеството. Беше оставено единствено захранването на командния пункт за помпите, които подават вода. Засега жителите в района - близо 20 000, имат вода. Не е ясно обаче докога.

Кметът Алкин Неби обясни, че законово няма как общината да приеме споразумение с енергото, защото от дружеството искат дългът да бъде погасен до една година. Той е на мнение, че натрупаните задължения са заради лошо управление на ВиК дружеството и липса на отговорност.

По тази причина Неби призова прокуратурата да се самосезира и да провери кой е виновен за това да се стигне до подобна ситуация.

Ако в сряда токът на всички съоръжения на ВиК дружеството бъде спрян, кметът е готов да обяви бедствено положение в общината.